Gjenlesning.

I anledningen et foredrag vi har hatt her på skolen i dag, kom jeg på en bok jeg har lest utallige ganger da jeg var mindre. Boken er Den røde jords folk skrevet av Hadley Irwing. Den handler om indianere, og jeg både leste og hørte den igjen og igjen da jeg var mindre. Denne hadde det vært stas å lese igjen nå, men så kommer det evinnelige spørsmålet – skal man bruke tiden på å lese bøker man allerede har lest, eller skal man lese nye?

Det er nok neppe en fasit, men som regel prøver jeg jo å lese nye bøker. Til tross for dette er det jo selvfølgelig noen bøker jeg har lest flere ganger – akkurat nå kommer jeg på f.eks. Sofies verden, Kaperøya og Den hemmelige hagen. Er det verdt det? Noen ganger. En annen god grunn til å lese bøker om igjen er jo, i alle fall for min del, at man har kjøpt disse bøkene og at de står i bokhylla. Er Knausgårds nyeste verdt 400kr om man bare leser den en gang, f.eks? Det er i alle fall noe å tenke på…

Sofies verden kommer jeg nok til å lese igjen og igjen, med jevne mellomrom – men hva får man egentlig mest utbytte av? Det er ikke alltid man husker så mye av en bok, det skal jeg innrømme, men er man da «nødt» til å lese den igjen? Med tanke på hvordan det fort blir, at man ikke alltid får lest så veldig mye i hverdagen, er det kanskje en feilprioritering å lese en bok man allerede har lest. Det er jo så fantastisk mange bøker man så gjerne skal ha lest (bare ta en titt på skal-leses-lista mi!), at man nesten får dårlig samvittighet av å lese en bok to ganger!

Så, hvordan skal man prioritere? Er det lov å lese bøker fler enn én gang, eller er det bortkastet tid og man går glipp av fler enn nødvendig av bøkene man «må» lese?

Én kommentar Legg til din

  1. Kari sier:

    Gode bøker kan gjerne leses flere ganger – de har alltid noe nytt å by på! Derimot er livet for kort til at man skal sløse det bort på dårlige bøker. Hvis en bok ikke har fanget meg etter en 30 – 40 sider, legger jeg den vekk. Når du studerer litteratur, følger det naturligvis med en del pliktlesning – men da dreier det seg om jobb. Fritidslesning, derimot, bør være blott til lyst. Noe som slett ikke bare innebærer underholdning.

    Titt gjerne innom oversetterbloggen min!

    http://oversetterblogg.blogspot.com/

    Hilsen Kari

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s