Spør støvet

Spør støvet, John FanteSpør støvet er en roman skrevet av John Fante.Den ble utgitt i 1039, men utgaven jeg har lest er utgitt på Arneberg Forlag i 2008. Det er en elsket bok av mange store forfattere – noe som tyder på at dette må være bra. Den er i overkant av 200 sider «lang», og er med det og sitt relativt lette språk en bok som forteller om større ting på en enklere måte.

La meg starte med handlingen i boken. Den handler om Arturo Bandini, en misslykket fyr som drømmer om å være forfatter. Han har fått en novelle på trykk i et magasin – noe han lar de fleste få vite om. Han fortsetter å skrive, og overlever på appelsiner mellom slagene. Når han en gang i blant får tilslag med det han skriver har han en lei tendens til å bruke opp pengene raskere enn de kom til ham. Spesielt én nyter godt av disse pengene, Camilla Lopez – hans store forelskelse som ikke bare er forelsket i en mann som banker henne, men som heller ikke bryr seg om Arturo.

«- Redd?, sa hun.
– For deg?, lo jeg.
– Det er du, sa hun.
– Det er jeg ikke.»

Boken foregåri Los Angeles på trettitallet. Det er lite penger, det er grått, støvete og til tider ikke så enkelt. Selv synes jeg boken fint har fanget opp disse stemningene, om man kan kalle de det. I tillegg liker jeg språket til Fante – det er enkelt, ujålete og flyter. Det er egentlig ganske normalt og man legger ikke merke til noe spesielt, verken på den ene eller andre måten, så kanskje det er det jeg liker?

Bokens handling er jeg derimot litt mer usikker på. Jeg sitter igjen med følelsen av at jeg likte boken, men at det er noe jeg ikke har klart å fange opp eller ikke forstår, problemet er bare at jeg ikke forstår helt hva det er. Allikevel vil jeg jo tenke på det som en god bok, og en bok jeg gjerne anbefaler andre – men jeg klarte ikke å fange den, eller så var det den som ikke fanget meg. Jeg vet ikke. Kanskje er det det at det er så rett frem at jeg ikke klarer helt å fange hverdagsmagien – selv om det ikke akkurat er min hverdag…

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s