Noveller – en glemt skatt?

Det skrives utallige noveller – både av profesjonelle forfattere og av skoleelever. Noveller er antakeligvis det man skriver aller mest av i løpet av de årene man går på skolen, og jeg er intet unntak.

På skolen får vi jo også lese mange noveller, men når man er ferdig på skolen – slutter man nesten å lese noveller, sånn er det i alle fall i mitt tilfelle (og jeg antar jeg ikke er alene!). Jeg har faktisk et par novellesamlinger, blant annet av Frode Grytten, Merethe Lindstrøm og Roald Dahl, men disse er ikke akkurat godt brukt for å si det sånn.

En novelle jeg leste for mange år siden, som jeg til stadighet tenker på er novellen Black & Decker, en novelle skrevet av Einar Økland vi leste på skolen for mange år siden. En grotesk historie som åpenbart har festet seg for alltid. En annen novelle jeg kan nevne er The Most Beautyful Woman in Town av Charles Bukowski, som jeg leste i engelsken første eller andre året på videregående. Den kan leses her om dere vil. (En liten tilleggsopplysning kan jo være at det var Charles Bukowski som skrev forordet i John Fantes Spør støvet)

Ellers vil jeg nevne noveller som Ei henging av Georg Orwell, Stockholm av Bjarte Breiteig, Eg står her og skal slå opp med ei jente av Rune Belsvik, Matt.18.20 av Tor Åge Bringsværd og Hills like White Elephants av Ernest Hemingway. Flink som jeg er hadde jeg samlet så å si alle novellene jeg har fått i løpet av de siste 4-5 årene i ett hefte – men nå er jammen meg heftet borte.

Har du noen favorittnoveller?

3 kommentarer Legg til din

 1. Karin sier:

  Vi leser nok altfor lite noveller, ja. For et par år siden leste jeg en novellesamling med Flannery O’Connor som tok pusten fra meg. I tillegg er jeg glad i Tsjekhov sine noveller.

  Tilfeldigvis leser jeg ei novellesamling nå «Kvelningsfornemmelser» av Adichie. Tror det er første gang på over et år at jeg leser noveller…

 2. fjord sier:

  Jeg må innrømme at jeg sjelden leser noveller, jeg må ha fått det for meg at jeg ikke liker eller at det er krevende. Men Nadime Gordimers novellesamling Hopp synes jevnt over er veldig, veldig bra.

  Jeg kan fremdeles huske da vi leste «At döda et barn» på skolen, det er vel ingen andre noveller som har gjort like sterkt inntrykk.

 3. StineMa sier:

  Jeg prøver å være flink til å lese novellesamlinger jevnlig, og det er egentlig ganske godt å koble av med slike korte historier. En novelle jeg husker veldig godt er «Renslighet er en dyd» av Kim Småge. Vi leste den i norsken på vgs, og førte til at jeg skrev særoppgave om forfatteren.

  Ellers ble jeg orelsket i hele novellesamlingen «Ambulanse» av Johan Harstad, og «Den du ringer kan ikke nås for øyeblikket» av Lena Niemi kan også anbefales på det aller varmeste 🙂

  SV: Godt å høre at det er flere som synes Loe er kjedelig, hehe!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s