Tredje person entall

Tredje person entall ble min Vigdis Hjort debut. Boken kom ut på Cappelen Damm høsten 2008 og fikk, i lydbokversjon, bli med meg på utenlandsreise. Der ble den lest høyt av Gisken Armand, en av mine favoritter når det kommer til opplesere. Den er litt nesten 12 timer lang.

Boken handler om følgende, ordrett fra forlaget;

«Hulda Kråkefjær kommer fra en lovende familie. Men med Hulda skal det vise seg å gå riktig ille: Hun mislykkes gjentatte ganger i kjærlighetslivet, tilbringer mye tid på brune puber, drikker seg fra sans og samling og gjør håpløse ting. Hulda Kråkefjær lever rett og slett et destruktivt liv. Hvorfor har det gått så dårlig med Hulda? Hvordan kunne det gått annerledes? I hvilken grad kan man styre skjebnen?»

Det handler altså om Hulda – og allerede der slutter jeg og henge med. Introduksjonen til boken er virkelig lovende, men så begynner hun å fortelle noen som heter Hulda, og atpåtil Kråkefjær til etternavn, ikke særlig overbevisende. Hulda skriver boken om seg selv i fengsel – alt fra hun var en liten jente til hun som voksen kvinne, til slutt havner i fengselet.

Jeg er definitivt helt med på deler av Hjorts bok – men dessverre er det bare deler. Jeg har lyst til å like boken, men jeg klarer det ikke helt. I tillegg må jeg innrømme at delvis, på flere timer lange bussturer, har jeg sovnet og det har tatt unødvendig lang tid å komme gjennom boken.

Dette blir ikke mitt siste møte med Hjorts skriverier, men jeg håper at noen av hennes andre bøker kan være litt mer overbevisende på meg. (Om det derfor er noen som har lest noen bøker av henne som dere har likt, venligst si i fra!)

5 kommentarer Legg til din

 1. Ingalill. sier:

  Jeg har egentlig et gisken/vigdis crush gående, men siden jeg bare har lest 3 så langt i år/fjor og Tredje Pers var en superhit, er det ikke sikkert det hjelper stort når jeg sier at også Hjulskift var ei strålende bok.
  Hva er det med mor – som er den siste jeg leste (men ikke har rukket å skrive om ennå) var også god, usentimentalt og raknakket om å vokse opp med ei mor som drikker – uten å unnskylde seg.

  Hulda har sneket seg inn både i Bitterfitter og Kranes Konditori omtalene mine så hun gjorde et visst inntrykk 🙂

  Jeg har 3 Hjorth bøker til liggende ved senga – krysser for at de er like gode!

 2. Tilbaketråkk: Og navnet er… «
 3. StineMa sier:

  Vigdis Hjorth er helt klart en av mine favoritter innen norsk litteratur, og jeg har lest flere av hennes bøker. Favoritten er Fordeler og ulemper ved å være til, men jeg kan også anbefale 17:15 til Tønsberg, men hold deg unna Hva er det med mor.

  Fordeler og ulemper hørte jeg på lydbok, og den ble lest av Petronella Barker. Kan absolutt anbefales hvis du vil prøve deg på lydbok fremfor selve boka.

  P.S: Fint design du har på bloggen 😉

 4. Tilbaketråkk: Om bare «

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s