Er Knausgårds Kamp en drittbok?

den

Som dere har fått med dere har jeg kommet i gang med Knausgårds tredje, og jeg er en fan. Allikevel kan man få følelsen av at det er en drittbok, særlig når man leser utdrag som dette…

«- Skal vi drite, eller? sa han.
– Kan vi godt, sa jeg. – Hvor da?
– Vet ikke, sa han og trakk på skuldrene.
Vi gikk litt rundt i skogen der og så etter et passende sted. Å drite ute på søppelplassen var av en ellr nnen grunn upassende, det var noe grisete over det, forekom det meg, og det var merkelig, siden det jo var søppel det var snakk om. Men søppel, det var blanke plastposer og kartonger, utrangerte hvitevarer og stabler med aviser. Det myke og klissete var pakket inn på søppelplassen. Så vi måtte ut i skogen for å gjøre det.
– Se på det treet! sa Geir.
Et stort furutre lå veltet kanskje ti meterbortenfor. Vi kløv opp på stammen, dro ned buksene og stakk raua ut mens vi holdt oss fast i hver vår gren. Geir svingte med raua akkurat idet dritten kom ut, slik at den likesom ble slynget til siden.
– Så du det! sa han og lo.
– Ha ha ha! lo jeg mens jeg forsøkte på det motsatte, å slippe den rett ned som en bombe fra et fly over en by. Det var en herlig følelse når den kom lenger og lenger ut, øyeblikket hvor den hang der og dinglet før den til sist slapp taket og deiset i bakken.
Jeg pleide av og til å holde meg i dagevis, både for å få til en skikkelig stor en, og fordi det var godt i seg selv. Når jeg virkelig måtte drite, såpass kraftig at jeg omtrent ikke klarte å stå oppreist, men måtte bøye meg frem, ilte det så fantastisk deilig gjennom hele kroppen om jeg ikke ga etter, men klemte musklene i raua sammen alt jeg kunne og liksom skjøv driten opp på plass igjen. Men det var farlige greier, for om man gjorde det for mange ganger, ble driten til slutt så svær at den nesten var umulig å drite ut. Å fytti katta hvor vondt det kunne gjøre når en sånn kjempedrit skulle ut! Det var faktisk uutholdelig, smerten fylte hele meg, det var som en eksplosjon av smerte, ÅÅÅÅÅÅHHH!!! ropte jeg da, ÅÅÅÅÅHHH, og så, da det så som aller mest svart ut, var den plutselig ute.
Å, herregud så godt det var da!
For en fantastisk følelse som fylte meg da!
Smerten over.
Driten i skåla.
Altvar ro og fred i hele meg. Ja, nesten så fredfylt at jeg ikke hadde lyst til å reise meg og tørke meg, men bare ville sitte der.
Men var det verdt det?
Foran en av de store dritene kunne jeg gå og grue meg hele dagen. Jeg ville ikke gå på do, for det gjorde jo så vondt, men om jeg ikke gjorde det, ville det jo gjøre vondere og vondere.
Så var det å sette seg ned. Vite at det her, det her kommer til å gjøre noe så inn i helsikas forferdelig vondt!
En gang grudde jeg meg sånn at jeg forsøkte å finne en annen måte å få driten ut på. Jeg reiste meg såvidt opp, og så stakk jeg fingeren opp i raua, så langt den kom. Der! Der var driten. Hard som stein! Når den var lokalisert, begynte jeg å vri fingeren fram og tilbake, i et forsøk på å gøre passasjen bredere. Samtidig presser jeg litt, og slik, smått om senn, fikk jeg buksert driten helt ut i kaneten. Å, det gjorde fortsatt vondt å få den det siste stykket ut i det fri, men ikke vondt.
Det var en metode!
At hele fingeren ble brun, var ikke så farlig, det gikk jo fint an å vaske av. Verre var det med lukten, for selv om jeg gnikket og gnurte, hang det en svak lukt av drit igjen på fingeren hele dagen og hele natten, ja til og med neste morgen luktet jeg det da jeg våknet.
Alle disse fordelene og ulempene måtte veies mot hverandre.» Knausgård, Min Kamp 3, s. 100-102

Så, hva tror dere? Har Knausgård skrevet en dirttbok?

4 kommentarer Legg til din

 1. Geir Isaksen sier:

  Å, herregud! At du gidder!

  1. kasiopeiia sier:

   Hva mener du..?

 2. Heidi sier:

  Hmm, da kan jeg i hvert fall fastlå at dette er en roman som lett ville havnet i vedovnen hjemme hos meg.

 3. Tilbaketråkk: Min Kamp III «

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s