Min Kamp III

den

Det var kanskje en Kamp for Knausgård og skrive denne boken, men og komme seg gjennom de 423 sidene gikk egentlig lett som en plett – i alle fall for min del!

Selvfølgelig har jeg også lest de to andre – den første kan dere lese om her, den andre har jeg dessverre ikke skrevet, og synes det er for lenge siden til at jeg kan skrive om den nå. Men, når det er sagt må jeg bare legge til at jeg synes den tredje boken er veldig annerledes enn de to første, han hopper lite mellom tidene og følger i all hovedsak oppveksten hans på Tromøya utenfor Arendal. Jeg liker det, men liker hoppinga hvor han blander inn nåtiden enda bedre, og både håper og tror det er mer av dette i de kommende bøkene, til tross for at han prøver og skjerme sine kjente mer og skriver raskere enn noen gang, i følge Dagsavisen

Nå er det jo ikke om tidligere utgitte eller de kommende bøkene jeg skal skrive om – heller ikke Knausgård selv, eller?

Den tredje boken starter når Knausgård flytter til Tromøya trillende inn i barnevogn. Gjennom boken følger vi ham så gjennom barnehage, leting etter pornoblader, driting i skogen, fotball, musikk og jenter – sånn som gutter flest som vokser opp. Jeg er ikke sikker på om Knausgårds oppvekst skiller seg spessielt fra andre gutter som vokste opp på sørlandet i slutten av 60åra og utover 70-tallet, men forhåpentligvis har de fleste hatt litt bedre fedre i det minste.

Ja, for det er en ganske normal oppvekst Knausgård forteller om i sin tredje bok, sett bort fra faren – en mann han allerede har viet store deler av Kampen sin til – en åpenbar sentral skikkelse i Knausgårds selvransakelse. For, det stilles jo til stadighet spørsmålet om dette er hans selvbiografi, og det kan det jo nesten ikke være, for ingen husker så mye fra et liv. Men, at det er selvbiografisketendenser (nå må min gamle litteraturlærer bli svært fornøyd!) er det ingen tvil om.

Jeg liker boken, og jeg liker Knausgårds måte og skrive på. Han skriver rett frem i lange kronglete setninger, akkurat som jeg liker best. Han forteller om dagligdagseting – den sjarmerende hverdagsrealismen som jeg så gjerne pløyer meg gjennom til stadighet. At jeg skal gå til anskaffelse av den fjerde boken ganske så snart, det er nok like sikkert som at disse bøkene er verdt og lese – i alle fall så lenge du liker slike bøker som meg!

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s