Hvorfor plukket du den opp?

Jeg synes det er ganske morsomt og tenke på hva som får meg til og se på en bok – enten det er på internett, på loppemarked eller i en bokhandel. Det er mange ting som avgjør bare det om jeg i det hele tatt gidder og plukke den opp, og det er enda flere ting som er med på og avgjøre hva jeg tenker om boka – kun etter og ha sett den utenpå.

Det er flere bøker jeg synes er så utrolig tiltrekkende, enten det er tittelen eller omslaget i sin helhet, og jeg til stadighet plukker opp når jeg ser den, selv om jeg egentlig vet veldig godt at jeg ikke har særlig lyst til og lese den. Én av de bøkene jeg har plukket opp flest ganger – men fortsatt ikke har lyst til og lese – er Pinnsvinets eleganse av Murial Barbery. Jeg skjøner egentlig ikke helt hva det er med den heller som får meg til og ta den opp gang etter gang, greit er coveret fint – men det er ikke så fint – og titelen.. den er ikke enestående. (Det er den jo strengt tatt, men dere skjønner hva jeg mener)

Det er mange til som skal avgjøres for om du plukker opp boka – og alle disse tingene er noe som blir nøye tenkt gjennom før boken sendes til trykking. Er det faktisk sånn at fra en farge til en annen, alene kan avgjøre om den blir tatt opp og registrert av forbipasserende, eller skal det mer til?

Vaskeseddelen bakpå er jo også ganske vesentlig for om den får bli mer enn noe man en gang løftet opp for og legge fra seg igjen. Ikke bare skal det være en historie man får lyst til og lese – men måten det er skrevet på og selvfølgelig, om historien fenger.

På Bokelskere startet jeg en tråd hvor jeg spurte om nettopp dette – hva som får en til og plukke opp akkurat den boka – og mange har svart. En sier som følgende;

«Men viktigst av alt er den første setningen. Er ikke den lovende, legger jeg fra meg boka.»

Dette gjør jeg egentlig aldri! Jeg vet ikke hvorfor, men jeg leser ikke i den faktiske boka. Det kan godt være jeg blafrer litt med et par sider, men se hva som står på de – det gjør jeg ikke. Hvorfor?, det vet jeg ikke – men kanskje jeg skal starte med det, og håpe at jeg slipper og få med meg fler av de helt greie bøkene hjem!?

4 kommentarer Legg til din

 1. Heidi sier:

  Jeg leser sjelden begynnelsen på bøkene jeg bare titter på, jeg er så redd for at noe da skal gå tapt når jeg skal lese boken senere.

 2. Beate sier:

  Hei 🙂 Er bare innom for å takke for en fin kommentar hos meg 🙂 Jeg er faktisk en del innom bloggen din (hver gang du har skrevet innlegg, stort sett). Liker det du skriver 🙂 Ønsker deg en riktig god helg!

 3. Julie sier:

  Tja. For meg er ikke cover alfa omega. Det hjelper så klart om det er et fint cover (og jeg er ikke spesielt glad i cover med bilder av skuespillere fra filmer/serier som er basert på boka).

  Jeg gjør som deg, blafrer litt med sidene. Mest for å se kort hvor mye som står på hver side, hvor lange kapitlene er osv. Det har dog ikke avgjørende effekt.

  En god tittel vekker selvsagt oppmerksomhet, men heller ikke den vil jeg klassifisere som kjempeviktig. Vaskeseddelen derimot..! Dersom jeg ikke liker det som står om boka, legger jeg den pent tilbake.

  Noe av det kjipeste jeg vet er «mystiske» bøker det ikke står noe om på utsiden. Du må gjette utifra cover, tittel, eller til og med sitater fra anmeldelser. Sånt har jeg ikke så veldig mye til overs for.

  Jeg handler mest på nettet, og jeg søker gjerne etter sjanger (evt forfatter) fremfor spesielle titler. Slik oppdager jeg nye bøker, og da betyr verken cover eller tittel noen ting så lenge beskrivelsen treffer blink. 🙂

  (Det er selvsagt kjempefint om boka tar seg godt ut i bokhylla!)

 4. Frøydis sier:

  Pinnsvinets eleganse har jeg også plukket opp mange ganger. Sånn bortsett fra når jeg har løftet bunker av den hit og dit i bokhandelen, mener jeg. Jeg syns omslaget er veldig stilig, men jeg har, som deg, ikke særlig lyst til å lese den.
  Omslaget har mye å si for meg, og tittel, men jeg ser ofte mye på forfatternavnet også, så veier jeg tittel og omslag opp mot det jeg vet om forfatteren fra før. Hvis jeg har tid leser jeg førstsida, jeg har unngått et par dårlige kjøp på den måten.

  (og når vi er inne på pene omslag, på torsdag fikk vi den nye utgaven av Vi, de druknede av Carsten Jensen, og DEN ER SÅ PEN. Virelig. Jeg fikk lyst til å kjøpe den på nytt)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s