Slottet i Pyreneene

Slottet i Pyreneene. Dette er Jostein Gaarders sist utgitte roman, og den liker jeg. Den er ganske liten, 270 sider lang – og utgitt på Aschehoug.

Boken er en utveksling av mail mellom Steinn og Solrun, som møtes 30 år etter de skiltes – og har nå kontakt via epost, og snakker om det som hendte da de i sin pure ungdom bodde sammen på Kringsjå i Oslo.

Det er en tråd i god ånd med Gaarders andre bøker. Den er ikke så barnlig som mange av de andre, men lar filosofi og store spørsmål spille sentrale roller i boken. Steinn er klimaforsker, så store deler av boken er viet til jorden og alt rundt det, mens Solrun er sterkt religiøs, noe som gjennomsyrer hele hennes vesen.

«Noen ganger sier vi: Jeg tror det ikke før jeg får se det. Men det er ikke så sikkert at vi behøver å tro det da heller Noen få ganger bør vi i det minste gni oss i øynene før vi feller en dom. Vi må spørre oss hvordan noe ellre noen kan ha klart å lure oss trill rundt.»

Det er ikke første gang jeg begynte på denne boken, jeg lånte den nemlig på lydbok for en god tid tilbake – men det var umulig. Denne boken krever full oppmerksomhet, noe jeg ikke klarte og vie den når den ble lest for meg, så da sluttet jeg nesten før jeg hadde begynt.

Selv er jeg ikke særlig spirituell eller tvilende av meg, verken på den ene eller andre måten – men er det noe jeg liker godt er det Gaarder evne og måte og kombinere de store spørsmålene med velformulerte hiftorier. Og jeg må bare få si, slutten på denne boken tar kaka på noen av Gaarders andre bøker – så definitivt en lesverdig bok, særlig for oss som er så glade i Gaarder fra før av!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s