Biopsi

Denne lille flisa skrevet av Lars Ramslie leste jeg på én dag. Den er ikke mer enn 120 sider, og godt under halvparten av sidene har tekst på hele siden.. Boken er Ramslies debut fra 1997 og er blitt belønnet med Tarjei Vesaas’ debutantpris. Det var Oktober forlag som fikk gleden av og gi ut denne boken.

Biopsi handler om en narkoman far og hans sønn. Jeg mister til tider grepet om hvem som er hvem, men forlaget kan i alle fall fortelle at «historien fortelles fra sønnens perspektiv, etter at faren er død».

Jeg skal innrømme jeg ikke får helt grep om historien – hva som skjer med hvem når og slike detaljer. Men det jeg får med meg, og får det til og vri seg i magen på meg og sender tanker tilbake til den andre Ramslie boken jeg har lest – Fatso. Han er rett på sak, lar ikke en eneste detalj utebli og man kjenner hvordan vemmelsen brer seg i kroppen.

«Avføringen, forknollet, når den forlater anus, fordi amfetaminet reduserer apetitten, medfører at du ikke spiser annet enn raske karbohydrater, sjokolade og cola, i løpet av de ukene du fortsatt har penger til å kjøpe noe som helst. Svettelukten etter at preparatet har arbeidet seg rundt i kroppen, høynet blodtrykket, forårsaket hjerteklapp under brystkassen, fått musklene til å vri seg rastløst i lenestolen, kjevene til å låse seg anspent, skjærer tenner, stimulert nervene til å overprodusere noradrenalin som medfører økt nerveaktivitet i hjernen slik at du føler deg mer våken og opplagt der du sitter og lar porene dose ut, ubrukeliggjøre klærne med surskarp kroppslukt.»

Det er en til tider litt skremmende og meget skarpt beskrevet bok om hvordan livet til en far går under (jeg ofret til tider boken Meg eier ingen en tanke) men i sin helhet er jeg ikke overbevist. Den er rotete og uoversiktlig – og jeg vet ikke om det bare er meg, men jeg klarer i alle fall ikke og henge med på hva som skjer med hvem.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s