Det utvidede tekstbegrep

den

Dette er et kjent begrep for de fleste vil jeg tro – i alle fall om man har vært borti norskundervisningen i den norske skolen de siste årene. For dere som er i tvil om hva dette utvidede tekstbegrepet omfatter er det «Sammenkobling av flere semiotiske ressurser som skrift, lyd, musikk, fotografier, tegninger, film, animasjon, gester, latter, pust, mimikk, tabeller, grafer, tall, taktilitet, farger, fonter» (hentet fra en powerpoint jeg fant ved og google Hva er det utvidede tekstbegrepet)

Selv tenker jeg på tekst som veldig konkret – nemlig bokstaver. Jeg er veldig opptatt av skrift, det er det vel ingen tvil om, men ellers liker jeg (tatt fra listen over) fotografier, tegning, film, latter (selvfølgelig), farger og fonter – men tekst, det sier meg ikke helt enig i. Det er en måte og uttrykke seg på – definitivt – men tekst, det er det ikke. Det er en måte og kommunsiere på – men det er ikke nødvendigvis synonymt med tekst.

Vi bruker tekst på forskjellige måter – alltid med et mål for øye, man ønsker og formidle noe – om det så er til seg selv, men hvordan forholder man seg til det og hva man ser etter i det er forskjellig.

Forholder du deg til det utvidede tekstbegrepet – eller er tekst tekst og alt annet noe som ikke har med det og gjøre?

Én kommentar Legg til din

  1. Ida sier:

    Vi har lært en del om dette på skolen, siden jeg går medier og kommunikasjon. Det utvidede teksbegrepet går ut på at alle medieprodukter/uttrykksformer kan leses og tolkes på samme måte som når vi setter sammen bokstavene i en tekst og forstår meningen. Teorien sier ikke at de faktisk er tekster, men at samme prinsippet ligger til grunn. Ved å se på fargebruk og symboler i et bilde kan du «lese» det på samme måte som når du setter sammen h, e, i og . i en tekst. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s