Bare noen notater

den

Det er noe jeg har tenkt på – hvor jeg tror de fleste har ganske forskjellige som lesere. Selv leser jeg ganske radigt, og gjør som regel ikke stort mer ut av det enn som så. Allikevel har jeg, etter og ha begynt og skrive her, begynt og lage små eselører på de sidene det er sitater eller utdrag jeg gjerne vil dele – som regel fordi de jeg synes det kan representere boka eller et spesielt poeng jeg er ute etter.

Jeg vet jo det finnes noen av dere som er mye mer aktive i lesningen enn hva jeg er. Noen skriver små notater i marken, understreker og det er ikke måte på hvor mye man kan få ut av bare én side. Jeg kan jo forstå dette – for man får jo på en måte mer ut av boka, kanskje, men for meg blir det litt for nært skoleanalysen som på en måte tar livet av leseropplevelsen det er og bare sluke side opp og side ned.

Hvordan er du som leser? Suger side etter side, eller sitter du med pennen klar – klar for og notere hver eneste tanke som slår deg?

5 kommentarer Legg til din

 1. stine sier:

  jeg er nok en «sidesluker» 😉 innimellom kommer jeg over gode sitater og sier til meg selv at «de må jeg huske så jeg kan skrive dem på bloggen/bokelskere», men så blir de fort glemt.

  Tror analyselesingen fra videregående har skapt noen stygge arr i lesesjelen min, så tar nok noen år før jeg leser med en penn i hånden 😉

  1. Labben sier:

   Jeg er vel en blanding. Jeg liker å pause hvis jeg kommer over noe jeg ikke forstår, eller noe jeg syns virker vesentlig for historien, eller sitater som rett og slett er nydelige. Og med enkelte tekster liker jeg å prøve meg på en liten amatøranalyse etter å ha lest dem ferdig. Men som regel leser jeg og koser meg uten å analysere hver side, eller å markere og skrive i margen.

 2. knirk sier:

  Jeg jobber med å lese langsommere. Jeg leser nemlig veldig fort, noen ganger så jeg hopper over setninger osv. Noen bøker kan leses på denne måten, men andre bøker må leses langsommere. Jeg øver. Det blir faktisk en annen leseropplevelse av å lese saktere. Likevel trives jeg med bøker jeg kan lese fort.
  Jeg lager også eselører hvis det er sitater jeg vil samle på til evt. bloggskriving. Eller eksempler på godt/dårlig språk.
  Jeg noterer aldri i skjønnlitterære bøker. Til forskjell fra fagbøker som er helt overskrevet.

 3. torbis sier:

  Jeg sluker sidene! Jeg lever meg skikkelig inn i bøkene, og har virkelig ikke tid til å notere… men det hender jeg kommer over sitater eller avsnitt jeg tenker at jeg MÅ huske… men jeg glemmer dem ofte etter en stund.

  Fagbøker noterer jeg og lager eselører i 🙂

 4. Elisabeth sier:

  Jeg tror i mange tilfeller det kan være dumt å analysere bøker for mye, fordi det kan ødelegge den opprinnelige leseopplevelsen av boka. Selv leser jeg bøker seint, men det har med lesetempoet mitt å gjøre. Jeg er opptatt av å få med meg det som skjer, uten å analysere mer enn det som er nødvendig for å forstå budskapet i boka.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s