La terningen trille!

Det er mange bøker som har terningkast på forsiden, i håp om og selge med. Vi kan lese side opp og side ned med anmeldelser som feller konsise dommer – terningkast 3. Men hva gir egentlig et terningkast fra én anmelder oss?

Jeg synes selv det er vanskelig og anmelde en bok – og jeg styrer langt unna og oppsummere det hele med ett tall mellom 1 og 6. Det funker ikke. At en eller annen som leser mange bøker triller terningen til 5 fremfor 3 – kan ha skremmende mye og si for en bok, i alle fall om man tenker på de som vanligvis ikke er så opptatt av bøker, men går etter man leser om, nettopp med terningkast i avisen.

Jeg er jo fullstendig klar over at en bok jeg liker, kan andre synes ikke er særlig givende – og motsatt. Derfor prøver i alle fall jeg og forklare hva det var jeg likte – og hva som ikke var så bra, så dere som leser det kan få deres oppfatning av det, og slå det sammen med egne erfaringer. Og dømme en bok med ett tall – blir på samme måte som jeg synes det blir med karakterer; forvirrende og misvisende.

Synes du det er bra med terningkast i bokanmeldelser?

5 kommentarer Legg til din

 1. Jeg har begynt å bruke terningkast i mine anmeldelser, fordi jeg selv liker å lese det. Nå skal det sies at det kanskje kan være vanskelig å skille en 3′ er fra en 4′ er, men jeg synes likevel det gir en liten pekepinn.

  For meg er det også en ledetråd når jeg skal kjøpe en bok. Bare i dag kjøpte jeg en bok fordi den hadde fått mange 6′ ere og 5′ ere. Det funker på meg 😉

 2. torbis sier:

  Et terningkast gir en viss pekepinn, men man bør ha i bakhodet at folk er forskjellige.

  Du kan like en bok som har fått et lavt terningkast, eller mislike en bok med et høyt terningkast.. men alikevel vil det jo selvfølgelig ha noe å si om en bok har fått mange 5-ere eller 6 – ere..du velger kanskje den boka fremfor en med mange 2-ere…?

  Men ofte kan det nok også lønne seg å se bort i fra terningkastene 🙂 En god forklaring på hva man likte/ikke likte i boka er bedre.

 3. Christine sier:

  Jeg har mange ganger tenkt at det hadde gjort det litt enklere for meg selv hvis jeg kunne slengt på et terningkast i en anmeldelse, men jeg tror det hadde gjort meg lat. Sånn for min egen del tror jeg at jeg er flinkere til å sette ord på hva jeg liker og ikke liker ved en bok hvis jeg ikke har et terningkast eller andre enkle metoder å kategorisere en bok på å falle tilbake på.

  På den annen side, det er jo alltid kjekt med en litt kjapp pekepinn, det har hendt at jeg har latt meg påvirke av det når jeg skal kjøpe bøker selv.

 4. Vibeke sier:

  Jeg ser ikke så ofte på terningkast og synes det er vanskelig å selv skulle sette terningkast på en bok jeg skriver om. De letteste bøkene å sette terningkast på ville for meg være de som jeg enten ikke liker eller de som jeg liker godt. Det blir de som er i mellomsjiktet som blir vanskelig – som du selv sier; skal det være en treer eller en firer?

  Så terningkast er vanskelig å sette, mens jeg ikke så godt legger merke til det når andre setter terningkast.

 5. Elisabeth sier:

  Jeg synes at det som er interessant i en bokanmeldelse, er begrunnelsen for at noen liker/misliker nettopp denne boka. Når jeg leser bokanmeldelser er jeg derfor mer interessert i teksten i bokanmeldelsen, ikke terningkastet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s