Lomme-Ibsen

På Loppemarkedet i helgen kjøpte jeg meg en liten kjekk bok for sånne som meg – som gjerne skulle lest klassikerne, men kjenner meg selv godt nok til at jeg ikke synes de er så spennende (og jeg må vel uansett lese de en gang i løpet av denne litteraturvitenskapen uansett). Vel, jeg har i alle fall kjøpt meg en Lomme-Ibsen som kom ut i 1893 og gjør narr av Henrik Ibsen. Den ble, av fofatteren selv, presentert som «en samling av noen av mesterens mest kjente dramaer, forkortet, revidert og noe justert til beste for seriøst interesserte». Så, her har vi dagens utdrag, hentet fra Fugleburet (som regel omtalt som Et Dukkehjem):

«RANK: Hvis så er, kan De da ikke gjætte hvorfor? (Kort pause) Fordi jeg elsker Dem! De kan ikke lade, som De ikke vidste det!
NORA: Kanske ikke – men det var virkelig for klodset af Dem at snakke om dette, netop som jeg skulde til at bede Dem om en tjeneste! Det var frygtelig smagløst! (Med værdighed). De må ikke indbilde Dem, at fordi jeg spøger med Dem om silkestrømper og fortæller Dem ting, som jeg aldrig fortæller Torvald, at jeg derfor er uden den mest fintfølende selvagtelse. Jeg er en bra liden dukke, doktor Rank, og nu – (sætter sig i gyngestolen og smiler) – nu vil jeg ikke bede Dem om det, jeg havde tænkt på!»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s