Evig din

Da er tiden kommet for min andre bok i Cappelens bokbloggturné. Denne gangen er det boken Evig din som skal bli lest og delt – og jeg er først ut, før Kine følger etter i morgen.

Evig din er skrevet av Elizabeth Gilbert – om kjent for noen – kjent fra suksessboka Spis, elsk, lev. Denne boken er altså oppfølgeren etter hennes helomveltning som Spis, elsk, lev ble, og den kom ut på norsk nå i 2010 på Cappelen Damm (selvfølgelig). Selv har jeg ikke lest hennes første bok, men jeg tror ikke det var noe problem.

Gilbert skaffet seg nok mange fans med den første boka – åpenbart – og disse vil sikkert synes også denne boken er fantastisk. Jeg derimot, jeg blir aldri helt overbevist – til tross for morsome partier hele boken gjennom.

«En undersøkelse av unge, amerikanske kvinner for kort tid tilbake konkluderte med at det kvinner i dag søker i en ektemann – mer enn noe annet – er en mann som skal «inspirere» dem, og det er, etter alle målestokker, et stort krav. Til sammenligning så ville en lignende undersøkelse om kvinner i samme alder som ble foretatt på 1920-tallet, mest sannsynlig vist at kvinner heller ville se etter kvaliteter som «anstendighet» eller «ærlighet» i en partner, eller hans evne til og brødfø en familie. Men det er ikke nok lenger. Nå vil vi inspireres av ektefellen! Daglig! Sett i gang, kjære!»

I denne boken tar Gilbert for seg, etter og ha blitt tvunget til og forlove seg med sin elskede Felipe, ekteskapets og dets tradisjoner – i håp om og finne noe som kan overbevise henne om at ekteskapet er noe verdt og gå inn i. Både hun og Felipe har begge vært gjennom skilsmisser, og er skeptiske til og gifte seg på nytt. Så, gjennom fortellinger fra forskjellige ekteskap – blant annet bestemorens, morens og en gammel kvinne i Asia – samt historiske fakta og anekdoter om det og gifte seg, søker Gilbert etter ett eller annet hun kan kjenne seg igjen i i denne institusjonen som nå blir tvunget nedover henne.

Så, hvordan er boka?

Det første jeg vil trekke frem – er at jeg liker Gilberts språk. Det er ganske muntlig og lett, men passer til denne halvprosaboka (det rimte!) som er fanget et sted mellom det skjønnlitterære og fagbøker. Jeg må også legge til at det er flere morsome historier innimellom Gilberts egne tankespinn og historiegjenfortelling – og disse får meg til tider til og trekke på smilebåndet. Til tross for dette fanger ikke boka meg helt.

Det er kanskje ikke helt min type bok. Kanskje det er det som er problemet? Men jeg tar meg selv i og tenke, hva er vitsen? Jeg forstår ikke hvorfor dette må komme ut i bokform – jeg har i alle fall ikke så stort utbytte av og lese det, som jeg tror kanskje man håper man skal få. Men, nå er jo ikke jeg heller en dame i trettiåra som har småangst for det og binde seg, ekteskapet og alt som hører med. Kanskje jeg rett og slett ikke er i målgruppa?

«Jeg ser denne lengselen utfolde seg overalt rundt meg, og noen ganger på overraskende måter. Noen av de mest ukonvensjonelle, gjennomtatoverte, institusjonfiendtlige og sosialt opprørske folkene jeg kjenner, gifter seg. Noen av de mest seksuelt promiskuøse folkene jeg kjenner, gifter seg (ofte med katastrofalt utfall – med de prøver, i hvert fall). Noen av de mest misantropiske folkene jeg kjenner, gifter seg, til tross for det som ser ut til å være en likestilt motvilje mot menneskeheten. Faktisk kjenner jeg svært få som ikka har forsøkt å være i et langvarig, monogamt forhold minst én gang i livet, i en eller annen form – selv om de aldri juridisk eller offisielt har avlagt løfter i en kirke eller foran en dommer. Faktisk har de fleste jeg kjenner, eksperimentert med langvarige, monogame forhold flere ganger – enda de har fått hjertet knust før.»

3 kommentarer Legg til din

  1. knirk sier:

    Fint å lese om. Jeg leste Eat, pray, love og likte den godt. Men jeg kjenner at jeg ikke har lyst til å lese denne. Vet ikke helt hvorfor. Men det var fint å lese det du har skrevet om den. Skal følge tråden utover uka.

  2. Tilbaketråkk: Bitterfitte «

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s