Skeive bøker!

den

I disse dager er vi inne i et festlig høydepunkt her i Oslo. Det er nemlig skeive dager, og til tross for å være rett opp og ned straight, tar jeg del i moroa! (Noe som dessverre fører til litt lite blogging her..) Så, jeg tenkte og se om jeg fant noe skeiv litteratur! (Og da tenker jeg ikke på sexbøker, for dere som er i tvil) Jeg må innrømme at jeg tror ikke jeg har lest en eneste bok om homoseksualitet (i så fall gjorde den ikke særlig intnrykk), så for i det hele tatt ha noe og skrive om her i dag – måtte jeg ta Google til hjelp. Men, som så mange ganger før var Google meget behelpelig og ledet meg inn på Bokklubben Kursiv sine sider – en bokklubb som nettopp er for de kursive.

Jeg fant tre – 3 – bøker jeg har lyst til og si litt om her i dag, men ikke tro på noe av det jeg sier, jeg har jo ikke lest noen av disse, og tar alt fra eget hode. Men, i alle fall. Den første boken som fanget oppmerksomheten var Vingespenn av Guro Jabulisile Johnsen Sibeko.

«Silvia Vinge er en lesbisk ungjente som ikke akkurat bruker dagene på normale tenåringsaktiviteter, og hun utnytter andre mennesker grovt i sin lysskye geskjeft, men ting går som kjent ikke alltid som planlagt …»

Dette sier ingressen om Sibekos bok. Det er åpenbart mye spenning og forviklinger i denne boken – noe som kanskje kan være spennende!? Forfatteren er halvt norsk og halvt sørafrikansk, lesbisk og debuterte med denne boka i 2009. Et bidrag til den skeive litteraturen det er verdt og ta en titt på etter mine oppfatninger!

Den neste boken som fanget min oppmerksomhet var med den fangende tittelen Tilnærmet lik midlertidig. Har du hørt noe så flott? (Vel, jeg likte den i alle fall!) Tittelen (og resten av boka selvfølgelig) er skrevet av Elizabeth Kirknes en 20 år gammel norsk jente. Om hun er lesbisk? Det vet jeg ikke. Tilnærmet lik midlertidig blir beskrevet som dette, på Bokklubbens nettsider:

«Tilnærmet lik midlertidig handler om å miste, men også om å bli mistet, om å oppleve sorg, om å være alene og om å elske noen. Bak alt dette ligger lengselen etter noe som er varig og helt, som en kontrast til alt som er midlertidig og bare tilnærmet lik.»

En bok som, bare ut fra tittelen bærer nok løfter om og være leseverdig at jeg hadde tatt den på flekken! Neste og siste bok ut er angivelig en klassiker innen skeiv litteratur. Selv kan jeg ikke huske og ha hørt om den før, men den heter i alle fall A Boy´s Own Story ble skrevet av Edmund White i 1982. Til tross for den tilblivelse på det fargeglade 80-tall, beskriver boken en rimelig annerledes sjebne i et ganske annet tiår. Boken gir innblikk i en homofil gutts virkelighet på 50-tallet, og er i senere tid blitt omtalt som en av de største klassikerne innenfor skeivlitteratur – både på grunn av dets innhold samt meget gode språk.

Vet du om noen gode, skeive bøker?

2 kommentarer Legg til din

 1. Tar sjansen på å anbefale en klassiker som jeg selv har fått anbefalt veldig mange ganger og som står i hyllen her på vent: Mrs Dalloway av Virginia Woolf.

  Oscar Wilde: The Picture of Dorian Gray

  Sarah Waters: Tipping the velvet, Affinity ( er også filmatisert)

  Og hvis du vil lese dikt:
  Framandkar av Tarald Stein.

  1. Oda sier:

   Du kommer vel ikke utenom Gerd Brantenberg. Hun har både Opp alle jordens homofile. Til tross for den litt utbasunerende tittelen er det en god beskrivelse av miljøet på 60-tallet. (Jeg har skrevet om boka her: http://sommerfuglerogforbrytelser.blogspot.com/search/label/Brantenberg )
   Hun har også St.Croix-trilogien – er visst en klassiker, men den har jeg ikke lest.

   Ellers virker Gudmund Vindlands bøker Villskudd/Stjerneskudd interessante – basert på forfatterens forhold til Jens Bjørneboe.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s