Over grensen

I anledning min svensketur i dag – tenkte jeg og markere de svenske forfatterne jeg har vært innom i løpet av årenes løp. Det er overraskende få, men allikevel er det flere gode bøker og forfattere verdt og nevne fra vårt naboland! Den første jeg vil nevne er Liza Marklund. Hun er jo kjent for de fleste her til lands. Men, i tillegg til fantastisk krimbøker har hun skrevet en serie sammen med Maria Eriksson som jeg virkelig skal slå et slag for her. Den første boken i serien om Maria heter På flukt og er kun skrevet under Marklunds navn. Der blir vi kjent med Maria og hennes datter, samt mannen som jager henne rundt i Sverige, forsøker og drepe både Maria og datteren og til slutt jager dem fra landet. Videre de to neste bøkene, Aldri mer fri og Mias hemmelighet, følger vi Marias liv videre – både i Sverige og flere andre land. Dette er fantastiske bøker man får vondt langt inni seg av – men som absolutt er verdt og lese hvert eneste ord av.

Den neste forfatteren er en kjent og kjær klissiker. Astrid Lindgren. Vi kjenner vel alle til Tjorven og Botsman, Brødrene Løvehjerte, Ronja, Emil og Pippi – bare for og ha nevnt noen. Jeg trenger vel egentlig ikke si stort mer, for finnes det noen av dere som aldri har hørt om Astrid Lindgren har jeg ikke ord for hva jeg synes om det!

Jens Lapidus er neste mann ut – en mann det har vært en del om i det siste. Den første boken Cash går jo på norske kinoer nå om dagen, og jeg har selvfølgelig lest boken. Det er action, det er Stockholm og jeg liker det! Snart skal andre boka til pers, Aldri fucke opp – så får vi se om også den siste i Lapidus’ Stockholmstriologi Gjengkrig 145 også må leses. God action er det i alle fall så langt!

Til slutt vil jeg nevne to andre svensker. Den første er Åsa Linderborg som har skrevet Meg eier ingen, som har fått mye oppmerksomhet. Jeg var ikke så begeistret for den – men den kan jo nevnes allikevel. Aller siste svenske ut blir Mikael Niemi med Populærmusikk fra Vittula. Han har jo også skrevet flere bøker, men dette er den eneste jeg har lest (dog for mange år siden) men denne mener jeg og huske er hysterisk morsom. Dere som ikke orker boken, kan jo alltids se filmen – den er ganske så hysterisk og fjern den óg!

Så, det var det. Som dere skjønner har jeg ikke lest så mye til de Store Svenske nå om dagen – Guillou, Larsson og Mankell – men jeg klarer meg fint uten.

Har du noen favorittsvensker?

Én kommentar Legg til din

  1. Beate sier:

    Ja, det er mange gode svenske forfattere 🙂 Jeg vil tipse deg om spesielt 4 forfattere; Mustafa Can med boka «Tett inntil dagene», en rørende og flott bok han har skrevet om sin mor. Den andre svenske forfatteren jeg liker er Karin Alvtegen. Hun skriver psykologisk krim, veldig lettlest og gode. Den tredje er Kajsa Ingemarsson, hun har skrevet flere bøker, jeg har lest «Skjebjehjulet» og «Bare vanlig vann». Til slutt må jeg nevne Katarina Mazetti. Hun har bl.a skrevet «Gutten i graven ved siden av», ei hærlig bok 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s