Min kamps forgjenger?

Før jeg begynner på det jeg egentlig skal skrive om, må jeg bare få konstatert én ting etter å ha logget meg inn på Samordnaopptak i dag. Jeg er herved tildelt plass ved Litteraturvitenskap, Universitetet i Bergen – med god margin. Ingen stor overraskelse, men det er selvfølgelig deilig å se det på papiret like vel!

Da kommer jeg til dagens tema. For, til tross for mange utgifter nå om dagen, kunne jeg ikke la være å ta en titt på Tanums nye salgsbord. Det var en haug assorterte bøker jeg aldri har sett nevnt ett eneste sted – alle i hardcover og alle nedsatt 50%. Selvfølgelig fant jeg en bok som fanget min interesse.

En rekke avbrutte forsøk ble skrevet av Selma Lønning Aarø i 2007, men ikke før i dag fanget den min oppmerksomhet. Jeg liker damen godt – og baksiden vekket definitivt min nysgjerrighet.

«En rekke avbrutte forsøk er en bok om hva og hvordan man husker, en oppvekstroman fra 80-tallet og et aldri så lite familiedrama.

På 80-tallet var det ikke bare, bare å hete Selma. Man ble kalt for Selma-kjeks, Sulitjelma eller Selmer Furuholmen. I dag er det helt annerledes.»

Nå i disse Knausgård tider er det vel ikke bare jeg som aner hans kamp i denne boka også. Det handler om å skrive ned sitt eget liv – men kan man uavkortet ta med kun sin egen versjon av hendelsen, eller skal også mamma, pappa, søsken samt alle andre som måtte føle for det få komme med sine innvendinger? Historien er ikke lett og skrive, men til tross for det har da flere klart og skrive en god del om det – med eller uten familiens godkjennelse. Knausgård holder på med sitt sjette bind nå om dagen, mens Aarø sin livshistorie er knappe 186 sider lang. Det er faktisk ikke en halv av en sjettedel av Knausgård. Men, lite trenger nødvendigvis ikke være dårlig.

Boken er i alle fall fått bli med meg hjem, og skal leses ganske så snart føler jeg. Det er virkelig noe i det med at man bare leser de nyeste bøkene – de gamle klassikerne som står og venter.. De får jammen meg vente litt til!

Har du lest Aarøs historie?

8 kommentarer Legg til din

 1. Lena sier:

  Ja! Jeg likte den kjempegodt. Den er veldig gøy og leses ut på en kveld:)

 2. Lena sier:

  Ps. Heldiggris som skal ta litteraturvitenskap:)

 3. Labben sier:

  Gratulerer med opptak =) Får håpe du kommer til å trives på Leninhøyden – det er kjekt å være student i Bergen.

 4. Gratulerer!!! Jeg fikk også beskjed om at jeg hadde kommet inn på litteraturvitenskap i dag, men jeg skal studere det i Oslo 🙂

 5. Christine sier:

  Gratulerer begge to (@bokelskerinnen)! Jeg kjenner jeg er bittelitt misunnelig.. Godt jeg hvertfall får tatt noen litteraturvitenskapfag snart 😉

  Forresten, utrolig tøff forside på boken til Aarø. Oppvekstroman fra 80-tallet – det høres spennende ut!

 6. Jeg leser faktisk denne boka akkurat nå. Kom tilfeldigvis over den på et lite bord i den lille bokhandelen langt inne på Jørpeland. Den lå der og var ensom, så jeg tok den med i posen. Vel vel, du må glede deg, den er hilarious! Virkelig noe av det morsomste jeg har lest på lenge. Ja, det er en oppvekstroman fra 80-tallet, men like mye er det en lek med fiksjonen og en roman om det å skrive romaner. Veldig interessant å lese den med Knausgård i bakhodet også. Har du lest hans kamp, forresten?

  1. kasiopeiia sier:

   Foreløpig har jeg I, II og III – videre gleder jeg meg til IV, V og VI, rett og slett!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s