Kollektivt selvmord.

Arto Paasilinnas´ Kollektivt selvmord, var lydboken som fikk bli med meg og min far på bilturen over til Vestlandet. Boken ble orginalt gitt ut på finsk under navnet Hurmaava joukkoitsemurha i 1990, mens lydbok varianten vi hørte var lest inn av Ivar Nørve og kom ut i 2007.

Paasilinnas har mottatt stor anerkjennelse over hele verden, og er i sitt hjemland en av nåtidens mest populære forfattere. Her i Norge er Kollektivt selmord og hans debut, Harens år, de mest kjente. De – som hele hans forfatterskap – reflekterer over det finske dagliglivet, på meget finsk vis.

Kollektivt selvmord handler i korthet om to finske menn, tidligere direktør Rellonen og offiser Kemppainen, som møtes i det de begge er i ferd med å ta sitt eget liv. De kommer i prat og blir etter hvert enige om å samle flere selvmordskandidater. Etter å ha satt inn annonse i avisen, inviterer de alle som har svart på annonsen deres (over 600 stykker) til et selvmordsseminar i Helsinki.
Seminaret går over styr, men en kjerne på omtrent 20 stykker bestemmer seg for å ta selvmord sammen – et kollektivt selvmord med andre ord. De krangler om hvordan det skal gjøres på best mulig måte, og ender til slutt opp i en luksusbuss på vei nordover.

Jeg skal innrømme én ting først som sist. Vi hørte ikke ferdig boken. Jeg synes faktisk det var morsommere å bli fortalt om boken, enn å høre boken i seg selv. Det er flere morsomme historier – men jeg synes ikke Paasilinnas får frem det humoristiske med sitt språk. Kanskje det er i oversettelsen den har mistet dette (den er oversatt Tor Tveite), det kan jeg ikke uttale meg om, men det skuffer uansett hvor feilen er gjort.

Det er som sagt flere morsomme episoder i boken – men den klarer aldri å fange meg helt. Jeg tenker lett på andre ting, glemmer å følge med og fester meg egentlig ikke ved ordene. Det kan da ikke sies være spesielt godt. Hørte nesten boken ut, men det var ikke akkurat noen sorg at jeg gikk glipp av avslutingen, det må jeg bare si.

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s