Du

Debutboken til Dagbladet-journalist Thomas J. R. Marthinsen Du, blir beskrevet av sitt forlag, Gyldendal, som noveller/kortprosa. Den kom ut nå i år og er en sammensetning av 34 fortellinger fortalt i du-form, akkurat til deg – med andre ord.

Man finner mye i disse fortellingene – til tider overveldende mye. Mottakeren for hver fortelling nevnes innledende med navn, og alle er beskrivelser av konkrete opplevelser fortelleren bak har opplevd med akkurat den personen. Denne boken rommer alt. Kjærlighet, nærhet og lykke – samt død, uoppnåelighet og fortvilelse.

Marthinsen har åpenbart er godt etablert språk som tiltaler meg veldig. I prinsippet tror jeg jeg ville tenkt på en du-tiltalende bok som noe slitsom, men det funker overraskende godt. Det er lange setninger og ord som passer meg fint. Noen historier fanger meg mer, mens andre glemmer jeg så fort jeg er kommet til neste side. Noen får det til å vri seg i magen min, enten det er av vemmelse eller medfølelse. Forlaget skriver: «Den handler om å bry seg på avstand. Eller helt nært. For nært.» Det er definitivt(!) for nært noen ganger, men det er også veldig deilig. Det tråkker over en grense man ikke vil innenfor og åpner for å se ting man ellers aldri ser.

Å lese denne boken som én enhet får ikke jeg helt til. Jeg vet heller ikke om det er det forfatteren har ønsket. Flere steder (tror jeg) jeg kan se overlappinger – men om dette er noe jeg selv lager eller om det faktisk er sånn er vanskelig å si. Det er (selvfølgelig) noen historier som stikker seg mer ut enn andre, og å lese én enkelt tekst ville ikke være noe problem. Man får bare et lite streif inn i et øyeblikk av noens liv – og selv om man hadde lest resten, ville det (i alle fall for min del) ikke gjort noe fra eller til.

Dessverre leverte jeg tilbake boken til bibiloteket før jeg husket å dele noen gullkorn med dere, så da får jeg vel bare oppfordre til å lese boken selv. Det er en god debut med et meget tiltalende språk, men en overordnet fellesnevner (bortsett fra det rent åpenbare som f.eks. fortellerstemmen – du) jeg sliter med å finne.

Pst! Marthinsen har også en spennende blogg. Den finner dere her.

Én kommentar Legg til din

  1. Thomas sier:

    Takk for fine ord om boka, jeg likte at du likte (!) at det var for nært.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s