Prosopopeia

Det er mye man kan lese, annet enn skjønnlitteratur. Det er jo strengt tatt det jeg som regel leser – gode, gammeldagse romaner – men litt forandring en gang i blant skader jo ikke.

I går var jeg igjen på biblioteket (klapp på skulderen), med én bok spesielt for øye. Til tross for klar beskjed om at boken var «på hylla», var det ingen enkel jobb å få tak i Reprise, et filmmanus av Eskil Vogt og Joachim Trier.

Jeg er selv glad i norsk film og Reprise er en av de som er  blitt sett gjentatte ganger. Den kom ut i 2006 og er i ettertid blitt sett av mange og premierte med flere prestisjetunge priser. Men å lese manuset – det er kanskje for litt spesielt interesserte?

Når sant skal sier var det bare ett spesielt sitat jeg var ute etter, men da jeg begynte å lese var det overraskende morsomt. Ikke som i haha, men å se hvordan man jobber for å lage film, samt legge merke til alle forandringene som er blitt gjort fra manuset (som allerede er den femte versjonen) frem til den ferdige filmen. Mye er annerledes, og da jeg kom dit sitatet jeg var på jakt etter var i filmen, var det ikke like bra som jeg husket. Allikvel fant jeg noe jeg vil dele med dere. Denne lille beskrivelsen er i sin helhet med i den ferdige filmen og fortelles av en fortellerstemme:

«Philips sarkastiske humor fikk Kari til å le til hun hikstet. Philip sa at hun var frastøtende når hun hikstet på den måten. Ordet «frastøtende» fikk Kari til å hikste enda mer. Hans blikk fikk henne til å føle seg pen. Philip lo av Karis parodier på hvordan «sexy» jenter står i musikkvideoer, og likte at hun som den eneste jenta han hadde møtt, hadde Ramones’ Road to Ruin på vinyl. Han tok det som et tegn på at ingen av dem egentlig likte The Clash.»

Jeg liker denne beskrivelsen av kjærlighet. Den er detaljert og litt naiv. Veldig sjarmerende!

Er det andre enn meg som leser filmmanus?

Pst! Tittelen på innlegget er selvfølgelig hentet fra Reprise og er navnet på boken en av karakterene gir ut. Jeg synes det er slikt et vakkert ord! (Det ligner jo faktisk litt på Kasiopeia)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s