Reproduksjon: Litterær intelligens

For snart ett år siden møtte jeg en 42 år gammel mann som sa han ikke hadde lest én eneste bok i sitt liv. Da skrev jeg et innlegg på den vanlige bloggen min. Her kommer det en gang til, nesten helt likt!

I går hørte jeg en 42år gammel mann si at han har aldri i hele sitt lest en hel bok.  Jeg er fremdeles i sjokk. Som han selv sa, nå tror dere sikkert jeg er helt dust, og jeg må faktisk innrømme at jeg betrakter ikke folk som ikke leser bøker (særlig voksene) som de mest oppegående her i verden.
Men, hva i all verden er det med litteraturen som gjør oss til mer oppegående mennesker – og mennesker som jeg ønsker å tilbringe tid med?

For meg har alltid litteraturen vært en stor del av livet mitt. Mamma og pappa leste for meg før jeg selv klarte det, og helt siden jeg har klart å stable bokstavene i rett rekkefølge har jeg alltid fått selskap fra en bok eller to.  Uavhengig om det har vært såkalte overfladiske bøker som TL-klubben eller Marian Keyes eller “viktigere” bøker som de Store Norske eller andre bøker man bare må lese.

Jeg skal innrømme jeg ikke er god nok til å lese bøker man “må” lese. Jeg skulle gjerne lest mer av Hamsun, Ibsen og andre store forfattere – allikevel regner jeg ikke meg selv som en lettvekter innen litteratur. Jeg kjenner til mange sider av dagens litterære tendenser (takk, Elin!) og elsker å finne skjulte skatter på loppemarked, billige utsalg og andre steder. Kanskje havner ikke alle de store bestselgerne her – men jeg har ikke så lyst til å lese dem heller.

Så, hva er det med bøker som gjør oss til bedre mennesker? Først og fremst stimulerer litteraturen vår egen hjerne – både når det kommer til kreativitet og mer filosofiske baner. Det får oss til å tenke over aspekter ved livet vi aldri ville tenkt over i vårt “vanlige” liv, og det åpner for historier vi ellers aldri hører som bidrar til en bedre innsikt og refleksjon.

At litteratur er godt for en hver som er i stand til å stable bokstavene i rett rekkefølge kan ingen nekte for – så nå er det bare å finne frem en eller annen bok fra en (forhåpentligvis overfylt) bokhylle og sette i gang med lesinga! Det passer jo dessuten perfekt til høstværet som er utenfor nå, sammen med en real kanne te!

2 kommentarer Legg til din

  1. Julie sier:

    Der jeg jobbet før slapp sjefen min nesten samme bombe på meg: Hun hadde aldri lest ei bok heller, men hun hadde en gang prøvd å lese Alkymisten av Paulo Coelho fordi noen sa at hun måtte. Hun er rundt 40 også. Er vanskelig å forstå for oss bokelskere, men noen er bare sånn. 🙂

    Jeg kunne sikkert blitt flinkere til å lese gamle klassikere og sånn, og jeg har ganske mange stående i hylla. Men jeg bestemmer nå selv hva jeg vil lese, så det blir gjerne til at jeg utsetter det. Mulig jeg har mange skatter i vente. 😉 Ved å ta litteratur som støttegruppe blir jeg jo tvunget til å lese mange av dem, så nå kommer jeg vel endelig i gang. 😛

  2. Christine sier:

    Jeg kjenner at jo eldre jeg blir, jo oftere bruker jeg litteratur som referanseramme for å forstå ting som skjer rundt meg. Og hvorfor ikke? Selv om det er fiksjon, så springer det jo ut av virkeligheten, og kan lære oss sammenhenger og gi oversikt det kan være umulig å få i det virkelige livet. Dessuten tror jeg at jeg har blitt flinkere til å tenke fordi jeg leser. Flinkere til å formulere meg, og flinkere til å skrive. Sånne ting gjør oss kanskje til bedre mennesker?

    Og hva sier man egentlig når noen sier de ikke har lest en eneste bok?! Tror ikke jeg hadde visst hva jeg skulle svare en gang.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s