De beste blant oss

De fleste nordmenn med litt interesse for litteratur, fikk nok med seg da denne boken kom ut noen år tilbake. De beste blant oss er skrevet av Norges eneste språkforsker (ok da, lingvis) som er kjent utenom de lingvistiske korridorer, nemlig Helen Uri. Det er fire år siden boken første gang fikk se dagens lys, alt takket være Gyldendal.

Så en kort oppsummering av bokens handling i korte, grove trekk. Det handler om Pål Bentzen, Edith Rinkel og Nanna Klev. Alle jobber på Futling – instituttet for futuristisk lingvistikk (sånn omtrent). Det er innvirklinger, drama og aldersforskjeller.

Uri forteller sirlig om universitetsmiljøet, universitetsansatte og alt annet ned i en hver lille detalj, side opp og side ned. Hun har fått pakket inn så mye jeg tror er overhode mulig på 400sider, faktisk. Detaljene tar til tider overhånd – mens de en gang imellom er fryktelig morsomme.

Vi følger i hovedsak Pål gjennom boken, og noe av det jeg satt aller størst pris på i Uri sin bok, var Pål sin mor – Maren Bentzen. Hun går også under pseudonymet Paulette Ros, en meget populær serieforfatter. Hun er en fremdeles sjarmerende dame og gir liv og humor til historien.

«- Fortell nå, sier hun og ser på Pål. – Nei, vent litt. Jeg vil ha sjokoladesmak i munnen når du begynner. Sjokolade og kjærlighet hører sammen i mitt liv.»

Trenger jeg fortelle det er moren som sier dette?

Alt i alt vil jeg si jeg liker Helene Uris bok. Jeg har tidligere lest én av henne (Honningtunger), og kjener igjen noe av måten hun lager karakterene sine. De er veldig spisse, om jeg kan bruke et slikt ord, og jeg liker det! Til tross for dette er det til tider litt for mange detaljer og avsporinger for min del. At den taler Universitetets sak, vil jeg nok heller ikke påstå – heller det motsatte. Selv har jeg aldri hatt planer om å bli på univeristetet utover studier, er tvilen (om mulig) enda mindre etter denne boka. En smule avskrekkende når det kommer til den akademiske verden kanskje, men en underholdende og treffende roman!

Én kommentar Legg til din

  1. fjord sier:

    Har også har blogget om denne en tid tilbake. Jeg synes den er morsom, men strengt tatt ganske lettglemt. Hun skriver veldig bra da, utrolig god flyt i teksten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s