Det mørke lyset

Denne ungdomsboken, Det mørke lyset, er skrevet av Mette Newth. Den utkom i 1993 (for veldig lenge siden med andre ord) på Aschehoug. Hun er en prisbelønt barne- og ungdomsbok forfatter, og til tross for at denne antakeligvis er beregnet på yngre lesere enn hva jeg er (til tross min unge alder) leste jeg den nå.

Boken handler i korte trekk om Tora, en tretten år gammel jente som bor på en gård utenfor Bergen på begynnelsen av 1800-tallet. Moren hennes dør av spedalskhet og Tora blir selv smittet. Så, som det barnet hun er sender faren henne til Bergen for å innkvarteres på Hospitalet til hun dør. På Hospitalet innkvarteres hun sammen med andre syke med verkende byller, manglende kroppsdeler og store kratere i ansiktet.

Til tross for å være en ungdomsbok, sparer ikke Newth på beskrivelsene av verkende byller og andre følger spedalskheten brakte med seg. Bare se her:

«Fingrene så forferdelige ut, og hun visste at snart ville hun våkne en morgen og finne at de hadde falt av hånden. Fingrene ville ligge ved siden av henne som små, døde dyr. Hun kom til å gråte lenge over dem. Fordi de var borte. Fordi døden rykket så mye nærmere og at hun snart måtte ta sin avgjørelse.»

Boken er fylt med livaktige beskrivelser, og forteller om et mørkt kapittel i både Bergens og Norges historie. Jeg får vondt inni meg når jeg leser – men det er heldigvis avsnitt gjennomsyret av håp og lys.

Jeg kan nok ikke dømme hvor sann denne boken er, men at det er noe sant og at den vekker vemmelse er det ingen tvil om. At jeg også får veldig lyst til å gå på Lepramuseet her i byen (som holder til i samme bygning som Hospitalet en gang lå) er det heller ingen tvil om!

2 kommentarer Legg til din

  1. Ingvild sier:

    Jøss, her dukker de opp den ene etter den andre. Det er som å ta et dypdykk i barndommen sammen med deg…Og d Æ HYGGELIII- du,assa.

  2. Jorid sier:

    Så fint at du skriver om denne boken, jeg syns den er utrolig god (og det gjelder flere av de andre bøkene til Mette Newth også). Og Lepramuseet er vel verdt et besøk, tar nok en tur dit igjen neste gang jeg er i Bergen 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s