Bok på tv og Brennerintervju

For noen dager siden startet Bokprogrammet på Nrk opp for høsten. Det har fått nytt utseende, ny profil og til og med en ny programleder! Jeg har selvfølgelig sett det.

Til tross for at jeg ikke har tv, har jeg fått med meg høstens første bokprogram. Nrk har nemlig gratis nett-tv, noe jeg bruker for alt det er verdt. Dermed får jeg med meg viktige ting som pinlige sykdommer og Siss Viks debut som programleder. Det er vel ikke akkurat slik det en gang var, i alle fall ikke første programmet – så før vi sier helt farvel til Hans Olav Brenner har jeg noe å glede dere med.

I fjor, da jeg gikk på folkehøgskole, intervjuet en av de jeg gikk i klasse med nettopp Brenner. Og, snill som hun er, tror dere ikke jeg skal få dele det med dere? Så, her kommer et morsomt intervju med Hans Olav Brenner, tidligere programleder for Bokprogrammet, skrevet av Kristi Langli.

Dagdrømmer med vinnerinstinkt

Hans Olav Brenner kaller seg svadakonge fra feil side av Mjøsa. Han er programleder i Bokprogrammet på NRK1, noe som ga han Gullruten for beste mannlige programleder i 2008.
Av: Kristi Langli

Hans Olav Brenner er programleder for Bokprogrammet på NRK1 som nylig hadde sesongpremiere. Første program i høst hadde litt over 400 000 seere, noe som var ny seerrekord. I 2008 vant han Gullruten for Beste Mannlige Programleder og våren 2009 vant han Arne Hestens’ journalistpris.
– Å vinne journalistprisen ga meg og programmet en større kulturell kapital enn Gullruten. Gullruten er litt mer for folket. Jeg tror ikke jeg får noe mer respekt nå, som vinner av disse prisene, men flere har jo fått med seg at jeg har et knall bokprogram på NRK.

Premien fra journalistprisen var et reisestipend på 30.000 kroner, som ble brukt på kredittkortregning og ei bok. Om det var lov vites ikke, men han mener at reise og kredittkort går hånd i hånd, så det gikk sikkert bra.

Ny sesong av Bokprogrammet
Sesongpremieren gikk veldig bra for Brenner. Med ny seerrekord og mye positiv omtale var det hele et vellykket prosjekt. Redaksjonen
hadde opprettet et forum på nettsiden, hvor hele 125 brukere aktivt debatterte under sendingen. Staben har også laget en side på  Twitter som kan følges av alle.
– Jeg må innrømme at jeg ikke kan ha noe av æren for det som ligger på nett, jeg er ikke så veldig flink når det kommer til slike avanserte og tekniske organer, forklarer Brenner.

Bokprogrammet har også laget flere spesialsendinger. Torsdag 10.september kommer det en sending om kjærlighet i frihetens tid. Den
handler om romantikken i norsk samtidslitteratur, og har forfattere som Erlend Loe og Trude Marstein som gjester. Brenner mener de fleste programmene har vært en fryd å jobbe med, og husker bare ett unntak. Det var et program om noveller;
– Gjestene var flinke, men programmet ble utrolig kjedelig. Vi prøvde oss på en noe ironisk avslutning, men det ble bare rot. Under
evalueringen dagen etter rådet den pinlige stillheten for det meste, det var lite bra å si om den episoden, innrømmer programlederen.

Med over 100 innspillinger har det også vært noen flauser. Den største av de store kom under en litteraturfestival i Edinburgh. Brenner måtte gjøre mange intervjuer på kort tid, og det ble rot i systemet da han skulle intervjue en agent fra et stort britisk forlag.
– Jeg begynte å spørre ganske krasse spørsmål om hvordan det var å jobbe som en sleip agent. Mannen så litt forvirret ut, og på et
tidspunkt gikk det opp for meg at mannen foran meg var en journalist fra The Guardian, ikke agenten.

Brenner klarte å redde seg ut fra situasjonen, men fikk bevist at de fleste er ganske føyelige under intervju. Journalisten prøvde med stor presisjon å svare på spørsmålene fra Brenner, før han ble helt satt ut.

Skrev brev til Thorbjørn Egner
Brenner har studert både statsvitenskap i Trondheim og religionshistorie i Oslo, men det var egentlig veterinær som var
drømmen. Han vokste opp i Søndre-Land, på et lite sted som heter Landåsbygda. Omringet av landbruk og skog har han alltid likt det
landlige livet, men vil ikke flytte tilbake med det første.
– Jeg har egentlig vokst inn i Oslo nå. Jeg må få fullført mastergraden min før jeg flytter tilbake til bygda. Jeg er jo som skapt for landsbygda. Min første store litterære opplevelse var jo Ku-Jons Dagbok.

Ku-Jons Dagbok handler om ei ku som ligger i båsen sin og drømmer om å være fri. Han skrev også brev til Thorbjørn Egner en gang;
– Jeg var nesten sykelig opptatt av Hakkebakkeskogen. ”Vor kan man skrive så bra bøker” sto det vel i det meget velformulerte brevet. Jeg er nok en stor dagdrømmer, jeg drømmer ofte om å få bo i Hakkebakkeskogen, eller å reise på tur med Ku-Jon.

Brenner sitter og spiser eggeskall mens han mimrer tilbake til den gode barndom. Stillheten blir brutt og han forteller om videregående. Han hadde en gang avslørt for klassen at Dag Solstad var hans favorittforfatter.

– Så lite skulle til for å ødelegge mitt eget rykte for flere år fremover. Jeg synes fortsatt at han er en av Norges beste forfattere gjennom tidene. Han er mangfoldig og kjedelig. Bøkene er velformulerte, og det er veldig viktig for at jeg skal kunne like en bok, avslutter Brenner.

Og til dere som ikke fikk med dere høsten bokprogrampremiere kan se det i reprise i kveld klokken 18.00 på NRK1 eller nett-tv.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s