Hysj!

Vigdis Hjorths roman Hysj kom ut i 1996, og er, skal vi tro bokens vaskeseddel, et brudd med hennes vel så kjente Fransk åpning. Selv har jeg ikke lest sist nevnte (foreløpig), men jeg tror ikke det har skadet leseopplevelsen av denne boken.

I Hysj møter vi prostituerte Henny. Hun spionerer på en av sine kunder, Rolf Meltvedt. Hun beveger seg rundt i Oslos gater og i Meltvedts hage. Hun kommer tettere og tettere på kunden sin, men de utveksler aldri ett eneste ord, til tross for at han oppsøker henne støtt og stadig.

Grunnen til at denne boken fikk bli med meg hjem er todelt. Først kan jeg si at jeg har et litt rart forhold til Hjorth – jeg har lyst til å like å bli kjent med forfatterskapet hennes, men nå etter tre (Om bare, Tredje person entall og Hysj ) sliter jeg fortsatt litt. Den andre grunnen er at jeg er litt mer enn normalt opptatt av prostitusjon.

Strengt tatt ble vel kanskje ikke noen av de punktene gjort særlig klarere etter å ha lest denne boken. Jeg liker fortsatt Hjort på en litt anstrengt måte og klarer ikke helt å fatte helt hva hun vil til tider. Og når det kommer til prostitusjonen – den hadde vel strengt tatt ikke så stor plass i boken.

Jeg liker deler av boken, men ikke hele. Jeg liker tonen som går gjennom hele boken, og stillheten som tittelen gjenspeiler finner vi klart igjen i innholdet. Allikevel sliter jeg med tekstens helhet, å forstå hvor og hva hun vil samt avslutningen (den skal jeg jo selvfølgelig ikke si noe mer om men..). Jeg synes det er litt rart, det er jo utrolig mange som elsker Hjorth – så, om det er noen av dere som kan forklare meg den lille biten jeg mangler for å gi meg henn til enda flere bøker av Hjorth, hadde jeg satt pris på det!

3 kommentarer Legg til din

 1. Ingalill sier:

  Jeg får vel stille meg i køen blant de som elsker Hjorth (psstt, Hjorth med H) – men denne har jeg ikke lest – ennå.

  Kanskje det er din ambivalens en aldersting, av de Hjorthbøkene jeg har lest så langt har de fleste handlet om voksne damer – ser ut som ‘heltinnene’ følger forfatterens alderskurve – – kanskje får du en annen opplevelse hvis du velger blant de tidligste bøkene hennes?
  – men kanskje ikke – mulig alder har ingenting med det å gjøre?

  (Den boka jeg har likt minst så langt i mitt Hjorthcrush er Drama med Hilde – der er heltinnen 27.)

 2. StineMa sier:

  Jeg kan ikke gi noe svar på hvilken bit du mangler for å like Hjorth, men jeg kan tipse deg om å lese Fordeler og ulemper ved å være til eller 17:15 til Tønsberg.

  Selv om jeg er glad i Hjorths forfatterskap så synes jeg ikke nødvendigvis at bøkene hennes fortjener terningkast 5 eller 6. Jeg kan ikke helt forklare hvorfor jeg liker henne så godt når jeg ikke kan gi henne toppkarakterer. Det er bare noe ved den damen..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s