St. Mikael

Feiringen av St. Mikael er kanskje ikke så utbredt nå til dags, men etter flere år på Steinerskolen går ikke denne dagen unevnt forbi.

For dere som er i tvil er det St.Mikael i dag – 29. september. Da jeg var liten ble dette markert med motsprøver, prinser, prinsesser og drager. Da jeg var litt eldre førte dette til å utfordre meg selv. I dag må jeg vel utfordres igjen og gjøre noe jeg synes er vanskelig.

Død er dragen, drept og slagen. Djerv er den som dreper dragen.

Linjen over er hentet fra et vers som ble messet høyt i det årlige St.Mikaelsspillet. Det er kanskje ikke så veldig litterærtorientert innlegg dette – men det er både en mulighet til å dele en tekst jeg vil dele, samt oppfordre folk til å ta en sjanse! Det er ikke så farlig om det er å lage noe vanskelig til middag, hoppe i strikk eller gjør noe du har lyst til helt alene – det viktigste er å utfordre seg selv.

Så over til teksten. På St.Mikaels feiringen i 2. videregående ble jeg bedt om å skrive en tekst som skulle leses høyt. Jeg tilbrakte mange timer på kirketrappen, skrev, strøyk og skrev på nytt. Til slutt endte jeg opp med denne teksten:

”Har du kjent den følelsen, når man brått kjenner at en fjern hendelse i fortiden aldri fikk sin fortsettelse, eller slutt? Tiden gikk, dagene fulgte etter hverandre, men denne dagen, denne hendelsen, fikk aldri noen morgendag. Den henger fortsatt der i lufta, puster i sin egen uferdighet, med deg inni”
Mannen som elsket Yngve, Tore Renberg

Vi er alle enige om at det er modig å stå frem som hiv-positiv eller narkoman. Det er det ingen tvil om, men heldigvis er det få av oss som må innse det i løpet av livet. I den anledningen har jeg kommet frem til et nytt uttrykk: Hverdagsridderen!
Vi møter drager hver eneste dag, uansett hva slags liv vi lever. Vi har alle noe vi frykter, engster oss for eller dagligdagse ting vi ser på som ”bare en del av hverdagen” – men som egentlig kan være en reell og voldsom trussel.

Det er ikke mye snakk om mot, nå til dags. Det er ikke ofte vennene dine sier til deg: Du er skikkelig modig! (Men) det er ikke glemt av den grunn, for hver dag tar vi modige valg – valg vi ikke egentlig ikke vil ta, valg vi ikke vet utfallet av, og utfallet kan bli noe fremme og vondt. Allikevel gjør vi det, og velger – fordi vi er modige, og noen ganger fordi vi må ta et valg.
Når du står opp om morgenen og bestemmer deg for at i dag, i dag, skal jeg leve mitt liv, selv om jeg ikke vet hva det vil bringe, er du en hverdagsridder. For alt du vet, kan dette valget føre til at du for eksempel møter på noe fra fortiden, som kan innhente deg hvor og når som helst – uten forvarsel. Du kan selvfølgelig også velge å møte fortiden, være modig og gjøre noe med det som ligger og lurer.
Den amerikanske artisten Jewel Kilcher sa: ”Elsk tappert, lev tappert, vær modig. Du har faktisk ingenting å tape. Det er ingen feil du ikke kan rette opp igjen.”
Det er akkurat det som er det viktige å aldri glemme – det er aldri for sent å rette opp fortiden, for det kan åpne nye dører i fremtiden.
Det er modig å være seg selv, og å tørre å være det blant andre mennesker uansett hvem de er. Det er også modig å støtte og erkjenne andre i hva de tror og ønsker.
Meningen er ikke at det ikke er modig å se opp til eller beundre hva andre får til eller mener – men det er å stå for det man selv mener!

Selv synes jeg at jeg er ganske modig som står her i dag. Det gjelder selvfølgelig også alle de andre som gjør eller sier noe, og det synes jeg ikke vi skal glemme! Det er faktisk modig å stå foran alle dere som jeg gjør nå, spesielt fordi det er skikkelig skummelt! Det er modig å utfordre seg selv, ta et valg og den risikoen det innebærer i å gi alt en morgendag.

Det Jarle Klepp gjør mot slutten av ”Mannen som elsket Yngve” er modig. Han drar tilbake for å møte fortiden, unnskylde seg og innrømme at: ja, det jeg gjorde var galt.
Dette er noe vi alle kan gjøre, det er noe alle klarer – være modig, møte virkeligheten og leve livet!

********

Jeg skal ikke love at jeg holder mitt ord i dag. Det er skummelt å utfordre seg selv og gjøre noe som er grensesprengende. Men, jeg skal i det minste forsøke!

3 kommentarer Legg til din

 1. Mona Agathe Sonstad sier:

  Flott å lese spe.idag på st,Mikaelsdagen:) jeg gikk også på Steinerskolen og st,mikaels feireinga var en av mine favoritt feiringer.
  mvh mona.

 2. hvem er du?flott å lese , er det mulig å legge det ut på FB?

  1. kasiopeiia sier:

   Takk for det, Tone! Selv er jeg tidligere steinerelev som har spilt både prinsesse og drage i mikaelspillet.
   Du må gjerne dele link til teksten min på Facebook, men ser gjerne at teksten blir værende her på min blogg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s