Forfatteren i møtet

Oslo Bokfestival var den rene promoteringsfesten for enhver forfatter som kommer med bok i høst. Folk flest fikk muligheten til å møte menneskene bak favorittbøkene sine. Svarer det opp til forventningene?

Vigdis Hjorth leste høyt på trikken under Oslo Bokfestival. Foto: Oslopuls, Aftenposten.

Som jeg har påpekt utallige ganger (blant annet her) var jeg ikke på Oslo Bokfestival. Allikevel har jeg fått med meg en liten smakebit takket være NRK som sendte i 8 timer i strekk med en rekke gjester (se selv her).

Noe av det jeg bet meg merke i og begynte å tenke over hvor annerledes opplevelse man får av det man kan kalle «hele pakka» – altså både bøkene og forfatteren bak – når man ser hvordan forfatterne oppfører og ordlegger seg. Først vil jeg trekke frem Vigdis Hjorth.

Som tidligere nevnt klarer jeg ikke helt å fange Hjorths bøker. Jeg klarer ikke å plassere dem og finne ut om jeg liker de eller ikke. Veldig frustrernde! Så, da jeg så intervjuet med henne på nrk, innså jeg at det kanskje er noe jeg mangler i lesingen min for å forstå. Dere må nesten se Hjorth i programmet selv (om dere ikke har sett henne lese opp selv andre steder), men det var noe i den måten hun leste opp jeg definitivt ikke har når jeg leser hennes bøker. Det var hektisk og annerledes. Veldig annerledes enn jeg leser. Er det dette jeg må prøve å ha med meg i min neste Hjorth bok?

Den neste forfatteren som har forandret på mitt syn om sitt forfatterskap er Gert Nygårdshaug. Jeg vet ikke om han var på Bokfestivalen, men jeg møtte  ham (vel, hørte ham snakke) i Halvbroren (Cappelens egen bokhandel) i fjor høst. Jeg har aldri viet Nygårdshaug noe særlig av min oppmerksomhet og tenkt at han bøker ikke er noe for meg. Dét trenger jeg kanskje fortsatt – men allikevel, etter jeg så ham i fjor, har jeg fryktelig lyst til i alle fall å lese om boken som ble omtalt da (Klokkemakeren), samt Mengele Zoo. Ene og alene på grunn av hvordan han fremsto og la frem sin bok.

Oftere og oftere skjer slikt som dette. Forfattere kommer ut fra sine mørke skrivehuler, ut for å møte leseren. Om det kun er for å selge flere bøker skal jeg ikke si noe om – men at det forandrer på i alle fall mitt syn både på forfatteren og bøkene, er det ingen tvil om. Er det flere som har fått slike åpenbaringer?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s