Hvite tenner

Debut boken til Zadie Smith, Hvite tenner, kom ut i 2007 her til lands. Den er en liten murstein på 490 sider, og heter (åpenbart) White teeth orginalt.

Smiths bok handler om tre familier i London – Jones, Iqbal og Chalfen. Noen er briter, andre fra India eller Jamaica. Det hele blandes sammen til en herlig postkolonialistisk fortelling som gjennom humor tar opp en rekke problemer.

Man møter mange karakterer i løpet av boken, og jeg liker alle bortsett fra én, og det er jo ikke så verst! Boken hopper i tid og fortellingene blir mer og mer infiltrerte og flettes til slutt sammen til en saftig finale.

Boken er delt i fire deler – de første to fortelles av Archie og Samad, to gamle venner fra krigen. Her er et lite utdrag fra en samtale de hadde iløpet av krigen, 1945:

«- Uheldigvis for Begumfamilien fortsatt ikke noen datter av min generasjon.
– Mener du at kona di ikke er født ennå?
– Hva så?, spurte Samar og trakk opp en sigarett fra Archies øverste lomme. Han rev av en fyrstikk mot siden av stridsvognen og tente den. Archie tørket svetten av pannen med en fettet hånd.
– Der jeg kommer fra, sa Archie, vil en fyr gjerne bli kjent med jenta før han gifter seg.
– Der du kommer fra er det vanlig å koke grønnsaker til de går i oppløsning. Det betyr ikke, sa Samad fyndig, at det er en god idé.»

Og slik går fortellingene. Det er motsetninger og humor, alt med et underliggende alvor som beskriver noe av det vanskelige ved å komme overens med en annen og veldig annerledes kultur.

Alt i alt en velskrevet bok som fortjener sin oppmerksomhet (blant annet to debutpriser), og jeg gleder meg til å bli videre kjent med Smiths forfatterskap.

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s