Sofies verden

Sofies verden er forhåpentligvis kjent for de fleste. Det er nå 19 år siden Jostein Gaarders største suksess kom ut, og jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har lest den. For å få de imponerende faktaene på plass; Sofies verden er en roman om filosofiens historie som er oversatt til over 50 språk og har solgt 30 millioner eksemplarer. Er det ikke allerede åpenbart nå at dette er en bok man må lese?

Sofies verden handler, ganske åpenbart om Sofie. Hun er 14 år og blir raskt tatt opp i en enestående filosofiskole. Hun mottar vanskelige, filosofiske spørsmål i posten og blir guidet gjennom filosofiens historie av sin filosofilærer Alberto Knox. Men, er det noe som styrer Sofie og Alberto?

Størsteparten av denne boken er en gjennomgang av europas filosofihistorie fra Sokrates og frem til Sartre. Det kan dermed fremstå noe tungt, men jeg husker første gang jeg leste denne boken var jeg liten (alt er relativt) og bladde med i boken mens jeg hørte lydboken. Allerede da fengslet Gaarders bok meg –  antakeligvis på en hel annen måte enn den gjør i dag (denne gangen har jeg jo faktisk lest den for å få en kronologisk, oversiktlig gjennomgang av filosofihistorien), men allikevel. Dette er en bok som virkelig kan (og bør!) leses av de fleste.

Gaarder tar flere festlige grep i sin fortelling, og klarer å spe i boken noen litterære godbiter som gjør dette til en god bok også utover den rene filosofiske historiefortellingen. Flere ganger i løpet av boken drar jeg på smilebåndet og trådene blir tettere og tettere flettet i hverandre.

Jeg skal innrømme at jeg ikke helt ser verdien i exphil (som er filosofiemnet jeg nå holder på med), men litt filosofi (i spedd morsomme eksempler, som det er i denne boken) tror jeg vi alle har godt av. Vi glemmer raskt både oss selv og den store helheten sånn vi nå stresser fremover, og Sofies verden er med på å sette de store spørsmålene på plass i vår bevissthet.  Noen svar får vi ikke – det er tross alt filosofi dette handler om!

Pst! Visste du at jeg ikke har mindre enn fire versjoner av denne boken? Varianten på bildet er den jeg har lest nå, og det også var den første versjonen jeg leste i?

3 kommentarer Legg til din

 1. knirk sier:

  Hei.
  Ja, det var tider det! Jeg gikk på folkehøyskole i Bergen og hadde Jostein Gaarder som lærer. Det hendte han spurte om han kunne lese litt for oss fra en bok han drev og skrev på. Det ville vi jo gjerne. Så da leste han fra Sofies verden. Det var i 1989. :o)
  Ps. Det har sneket seg inn en trykkfeil hos deg. Det er jo 19 år siden. Ikke 9….

 2. ellikken sier:

  Takk til Knirk for at jeg slipper å google årstallet, og at jeg nå kan slutte å henge meg opp i dette og heller lese ferdig anmeldelsen 🙂

 3. ellikken sier:

  … For øvrig kan jeg ikke fordra denne boken, og anbefaler heller Vestens Tenkere (3 bind) om du vil lese mer om de store filosoferne og tenkerne.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s