Om å utlevere seg selv.

Det nærmer seg slutten på Knausgårds Kamp – og han er mer i media enn noen sinne. Nå hører man også om de rundt han – det er vel ikke bare jeg som hørte radiodokumentaren om Knausgårds kone?

For halvannen uke siden sendte Radiodokumentaren dokumentaren Knausgårds ekskone har lagd om å bli utlevert. Fredagen etter satt Knausgård selv i studioet til Skavlan. Det var angivelig hans siste opptreden i media. Det har jeg liten tro på – for stadig vekkes nye spørsmål som krevet svar.

Er Knausgård hensynsløs i sin skriving? Er han nødt til å gjøre det sånn? Er han, som ekskonen omtalte han (og sitert allerede utallige ganger), «hensynsløs, men med fryktelig dårlig samvittighet»?

Det er ingen fasit og det finnes jo utallige hensyn han kunne har tatt. Han har valgt å ikke ta noen. Er det måten å gjøre det på? Det er i alle fall resultert i et spennende prosjekt som åpenbart har vekket stor interesse i de fleste kretser – og jeg må si meg enig i at jeg gleder meg til å lese de to siste bøkene jeg har til gode!

2 kommentarer Legg til din

  1. Heidi sier:

    Jeg synes debatten har vært ganske interessant, men synes flere også kunne tatt opp leserens eventuelle ansvar i det hele – i tillegg til forfatterens ansvar og moral. Bør man kjøpe en bok når mennesker som mer eller mindre ufrivillig er blitt rollefigurer i den og føler seg utlevert? Etc.

  2. Julie sier:

    Jeg har ikke lest noe av Knausgård, ei heller har jeg fått med meg alt av debatten (det blir rett og slett litt kjedelig i lengden, når man ikke leser bøkene). Men jeg vet nå i allefall at hvis jeg plutselig skulle dukke opp som ufrivillig karakter i noens ambisiøse verk på godt og vondt, hadde jeg nok neppe satt særlig stor pris på det… På den annen side kan en spørre om dette hadde vært en like stor suksess om han faktisk hadde tatt hensyn. Folk liker skandaler, sladder og rå ærlighet, selv om det går på bekostning av andre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s