Å lese – teknikk, taktikk.

Jeg leser relativt raskt og relativt mange bøker i løpet av et år. Allikevel er det mange som leser mye mer enn meg. Hvorfor lese så fort?

Noen bøker leser man fordi de må leses, som for eksempel pensum. Da er det som regel bare om og gjøre å komme seg gjennom boken så fort som mulig, og man ser ofte i ettertid at det neppe var alt man fikk med seg. Men, når det kommer til bøker en selv plukker ut og vil lese, hvorfor skal man da haste gjennom?

Vi husker sikkert alle oppslaget om Volda-studenten som angivelig leser fem-seks bøker om dagen. (Om du ikke husker det, kan du lese om han her) Jeg kan ikke tro at han ikke har en eller annen teknikk for å komme skremmende raskt gjennom disse bøkene.

På studie kan man jo lære ymse teknikker for hvordan lese raskt og effektivt. Noen går ut på å lese gitte deler av en side, andre sier at man bare skal flytte blikket rett nedover – og ikke ut til sidene. Men, man vil da ikke lese på den måten når man skal lese vakre skildringer eller en karakters innerste tanker?

Det er nok noen ganger jeg blir så revet med at jeg ikke leser grundig nok, fordi jeg bare vil videre hele tiden, men dette er heller ubevist. Jeg skal også si at en del bøker blir lest relativt uoppmerksomt, og jeg ser, særlig en stund etter, at jeg strengt tatt ikke husker stort fra boken annet enn at jeg har lest den.

Hvordan skal man huske boken, og trenger man egentlig særlige tekniker for å lese skjønnlitteratur? Handler ikke det heller om opplevelsen og få med seg alle nyansene.

 

4 kommentarer Legg til din

 1. knirk sier:

  Det kommer jo veldig an på bøkene. Noen bøker må leses sakte. Jeg har det sånn med Per Olov Enquist. Han må jeg lese sakte fordi det er så mye musikk i språket. Andre bøker tåler å leses fortere. Leser Min kamp 1 nå, og må innrømme at det går litt fort i svingene noen steder.
  Leste om han fyren fra Volda og det synes jeg bare var merkelig. Man kan da umulig oppleve bøkene når man leser så fort? Hvis ikke han er helt spesiell i hodet i forhold til leseteknikk da.

 2. Jeg må innrømme at det har skjedd at jeg har skummet lett gjennom en side hvis det er veldig spennende, og det står noe om at hovedakarakteren setter seg ned og drikke kaffe, for eksempel. Det er som regel når jeg leser Agatha Christie. Leser nok andre bøker en anelse saktere. For eksempel Wuthering Heights brukte jeg ekstrem lang tid på!

 3. HildeSol sier:

  Han gjør jo ikke noe annet enn å lese bøker, og da er det ikke så imponerende… Det har hendt at jeg har lest to bøker på en ettermiddag, uten jobb og med de rette bøkene kunne jeg sikkert klart 5 på en dag. Om det å sitte pal alene inne og bare lese dag ut og dag inn er noe å trakte etter i lengden, er jo en annen diskusjon -litt sosialt liv har aldri skadet noen…

 4. norunnseip sier:

  Jeg synes det ofte er veldig anstrengende å redusere den naturlige lesehastigheten min. Det hender jeg prøver, hvis jeg leser bøker jeg har ventet veldig lenge på, og som jeg elsker. Men det er mye som kan redusere den på naturlig vis. Fremmedspråk leser jeg saktere enn morsmål. Vanskelige tekster leser jeg saktere enn «enkle».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s