Min Kamp V

Det er ikke lenge siden jeg leste den fjerde boka i Knausgårds mursteinsprosjekt. Nå er jeg skremmende nær slutten.

Om noen enda ikke har fått det med seg er den femte boken i seksbindsverket Min Kamp skrevet av Karl Ove Knausgård, og det er Oktober Forlag som har fått gleden av å gi de ut.

Kort sagt handler den femte boken om årene Knausgård tilbrakte i Bergen. Dette inkluderer mye fyll, Skrivekunstakademiet, UiB, svarte hull og kjærlighet – for å oppsummere raskt. Synes du det var litt for raskt kan du lese mer på forlagets egen beskrivelse.

Som jeg skrev foregår denne boken i hovedsak i Bergen. Knausgård flytter til den ene leiligheten etter den andre, og jeg synes det er fantastisk morsomt om steder jeg går daglig. At så mange forandringer har skjedd (vel, på noen områder i alle fall) har skjedd på så få år, mens andre ting (les: universitetet og alt det innebærer) har stått stille siden den gang, og sikkert lenge før det óg.

Knausgård byr på alle de pinlige detaljer et langt og rikt studentliv har å by på. Det er utilslørt og rått, og jeg liker det. Knausgård fanger opp følelser i fleng – og jeg har både ledd høyt (særlig da jeg leste dette), blitt lettere flau over alt hva man kan finne på med alkohol innabords, hatt veldig lyst til å være fryktelig forelsket så man får intenst vondt i magen, og vært rett og slett lei meg. De 600 sidene rommer med andre ord det meste.

Dette er nok en av de så langt fem Knausgårdbøkene jeg har likt best. Mye har nok å gjøre med at jeg kan kjenne meg igjen i veldig mye av det han skriver om (hallo, jeg er litteraturstudent ved UiB og bor på Danmarksplass!?). Men jeg er nok ganske så sikker på at jeg hadde likt den godt utenom dette óg. Det er skremmende utleverende og privat. Ikke pyntet til på noen måte – det er rett og slett godt skrevet og mye å fortelle!

2 kommentarer Legg til din

  1. Det er så godt å høre om andre som liker Knausgård, jeg synes han har en naturlig og fengende fortellermåte. Det er vel noen år mellom nå og når han gikk i Bergen! Jeg er blitt så gammel og moralsk at jeg lot meg irritere over at han tok så lett på studiet og droppet det så lett i mellom fyll og fucking holdning. Men jeg kjenner meg godt igjen, det er bar 40 år siden jeg var der og jeg husker det meste av fester fyll og sofadager.

    Stå på Nora filosofien virker sikkert både rqar og meningsløs nå, men jeg skal love deg at du får glede av den når du er ferdig og får distansert fra det. Snart ferdig!

  2. Kathleen sier:

    Jeg gleder meg! Jeg har bare lest den første ennå, og det er ikke så lenge siden. Jeg vil liksom spare ham litt (pluss er redd for å bli lei fordi jeg leser alt for mey av ham på likt).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s