Til siste slutt

Vi har alle hørt om de siste timene til Hitler. Føreren har feiget ut, giftet seg med sin kjære for så å ta sitt eget liv. Traudl Junge var tilstede og opplevde det hele. Slikt blir det bok av!

Boken Til siste slutt, jeg var Hitlers sekretær er skrevet av Traudl Junge i samarbeid med Melissa Müler. Boken ble for første gang utgitt i 2004 på norsk, mens notatene til Junge som boken er bygget på, ble skrevet ned ikke mer enn et par år etter krigen.

Traudl Junge var ikke mer enn 22år da hun fikk jobb som Hitlers sekretær. Hun reiste med han fra det ene skjulestedet til det neste. Hun tok også stor del i det sosiale livet rundt Hitler, og har mye å fortelle om Hitlers (u)vaner. Jeg antar det ikke bare var jeg som ikke visste Hitler hadde et elskverdig forhold til hunden sin Blondi, at han hadde et absurd forhold til mat (innbilt behov for vegetarmat). Dette er bare noen få eksempler.

Det er utrolig fascinerende og se andre og mer menneskelige sider av «Mein Führer». Disse blir det sjeldent snakk om i historietimene, men for all del – at han var stormannsgal legges det ikke akkurat skjul på heller i denne boken. Man får, i Traudls beretning om de dramatiske årene, ta del i fallet til Hitler. I begynnelsen er han sterk og har tro på det han gjør, men dette brytes sakte men sikkert ned.

Det er selvfølgelig også å se hvordan Traudl kunne havne i en slik situasjon – og bli der. Hun var aldri særlig opptatt av politikk, men ble da hun jobbet for Hitler, beskyttet for all informasjon om alt det grusomme som foregikk. Jeg vil i alle fall tro at hadde de visst hvordan Hitler faktisk for frem, ville flere brutt opp, uansett hvor sjarmerende og vinnende hans vesen var.

Om du allerede visste det jeg har fortalt her, er det mye mulig at du a) er skrekkelig fascinert av Hitler eller b) har sett filmen Der Untergang, som er basert på nettopp denne boken. Selv har jeg ikke sett den enda, men jeg får be pappa sende meg den, for jeg vil ha mer!

2 kommentarer Legg til din

  1. labben sier:

    Jeg har ikke lest boken, men jeg så Der Untergang på kino, og den var veldig god. Den kan du glede deg til =)

    Og et stort pluss for at det er en tysk film med tyske skuespillere. Jeg begynner å bli lei amerikanere som snakker med tysk aksent eller russisk aksent osv..

  2. Anita sier:

    Har lyst til å lese denne! Har sett «Der Untergang» og syntes den var knallbra!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s