Det tar ikke slutt

Året er 1999, Jugoslavia er et krigskaos og Brage sitter på Stortinget og sliter med egne valg. Jeg har lest Det tar ikke slutt.

Det tar ikke slutt er Endre Lund Eriksens andre voksenbok. Den er utgitt på Aschehoug, som også har gitt ut bøkene han er mest kjent for, nemlig bøkene om Pitbull-Terje. Denne boken derimot ble utgitt i 2005 og handler om SV-politikeren Brage som i 1999 sitter på Stortinget og stemmer for bombing.

På forfatterens egen blogg står det følgende om boken:

«Gjennom tilbakeblikk til Brages barndom og ungdom, får vi vite hvorfor og hvordan Brage ble politisk engasjert. Han har vokst opp i NATO-byen Bodø på åttitallet, da alle unger lærte at den første byen som kom til å bli bomba av Sovjet, var Bodø. En barnebok fra Hiroshima, som i detalj skildrer konsekvensene av bomba, gjør at han gjennom hele barndommen er livredd for krig.»

Ja, boken ble kjøpt på salg.

Boken hopper frem og tilbake i tid og rom, og vi møter mange sider av Brage. Vi møter hans jugoslaviske venner fra barndommen og vi får høre om hans forhold til den svenske statsministeren Olof Palme.

Det er en viktig konflikt Eriksen skriver om her – både Brages egen, indre konflikt (ja, dette høres veldig ut som en norsktime på videregående) og konflikten i Jugoslavia som det ser ut som om vi har glemt nå, drøye ti år senere. Allikevel er det noe som ikke glir slik jeg skulle ønske.

Historier en rotete og det byttes litt for hyppig fra den ene hendelsen til den andre. Språket er heller ikke noe særlig å bite seg merke i, og sånn sett vil jeg nok si dette er bok som blir fort glemt. Ikke ett eneste sted har jeg merket meg et sitat verdt å huske – det er jo ikke spesielt imponerende.

Jeg synes Eriksen har noe bra han vil fortelle, han har bare ikke klart helt å formidle det på en imponerende og minneverdig måte. Allikevel finnes det partier jeg liker bedre – for eksempel mot slutten der Brage drar til Hiroshima. Der er både fortellingen fra den japanske byen god – samt telefonsamtalene hjem til faren. Det er noe rent og åpent ved de. Alt i alt en bok med et viktig budskap som fortelles i en rotete og litt intetsigende bok.

Pst! Jeg må få legge til at coveret nok er det mest imponerende ved boken. Er dere ikke enige at det er stilig?

Én kommentar Legg til din

  1. Ståle sier:

    Jo, enig i at coveret er bra! 🙂
    Selv om du skriver at dette høres ut som en norsktime på vgs, så ble jeg nysgjerrig. Har alltid hatt sansen for de som setter fokus på indre og ytre konflikter i bøker – og andre sammenhenger. Men etter det du skriver i fortsettelsen, mistet jeg lysten til å lese boka. Syns det er underlig hvor fort vi har glemt Balkankrigen(e). Men det er sikkert bare et tegn på at jeg selv begynner å bli gammel. Uansett så hadde det vært interessant å komme over en bok som tar opp både denne glemte krigen og de utfordringene en møter når en må ta stilling til om det likevel er riktig å gjennomføre noe en er grunnleggende imot – slik som krig. Tenker det er noen vurderinger bl.a. SV-politikere har ært nødt til å tenke gjennom i årene etter angrepene på tvillingtårnene. Med det er jo dette temaet som Brage opplever høyst reelle også i dag.
    God blogg du har, forresten!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s