Fittekvote

Militæret fascinerer som en lukket klubb med velkledde, godt trente mannfolk. En fristelse for jenter flest, men å bli med? Nei takk!

Jeg har altså lest siste bok ut i Cappelens bokbloggturné; Fittekvote. I går fikk dere høre hva Chalten syntes, og i dag er det altså min tur. Er dere enda ikke mette på denne boken (eventuelt ikke liker det jeg har skrevet), skriver KariH om boken i morgen.

Boken er altså Fittekvote og er skrevet av to voksne mannfolk Axel Hellstenius og Morten Skårdal og er utgitt av Cappelen nå i høst. Førstnevnte forfatter er tidligere barnebok forfatter, mens Skårdal er offiser i Forsvaret, noe som nok kommer ganske godt med når denne boken skal skrives.

Fittekvote handler da om nettopp forsvaret, og hvordan det er å være jente i forsvaret. Victoria overrasker kjæresten Christian med å også melde seg på befalsskolen, og livet snus på hodet for frisørjenta. Hun forandres til å bli Befalselev 2010 Bakke og vi får ta del i hvordan det er å være med på befalsskolen.

I begynnelsen var jeg skeptisk, det skal jeg definitivt innrømme. To voksne menn skal skrive om hvordan det er å være ei 18 år gammel frisørjente i militæret? Greit nok at han ene jobber i militæret, men allikevel. Boken var generelt også ganske så platt i begynnelsen, men tok seg etter hvert definitivt opp!

Språket er nok noe platt, men jeg synes boken faktisk er så morsom å lese at jeg etter hvert ikke gidder å bry meg. Jeg liker også at de har med en hendelse der fire soldater i Afganistan blir drept, noe de i etterordet hevder de skrev for flere år siden (til tross for at dette nettopp skjedde i virkeligheten). Her kan dere se et lite utdrag:

«- Disse fikk Forsvarets operative hovedkvarter oversendt via satellitt for en time siden. De er graderte og kommer ikke til å bli vist offentlig.
Stemningen i rommet var elektrisk. Vi var blitt vist bilder fra etterretningsbrifer før, men disse gjorde langt større inntrykk. Etter hvert ble bildene både mer detaljerte og mer ubehagelige. Den utbrente feltvognen var som en svart, grotesk mumie. De svarte øyenhulene var vendt mot himmelen, munnen vidåpen som om et skrik av ufattelig smerte og redsel var frosset i dødsøyeblikket.»

Jeg tror denne boken virkelig har potensiale til å få ungdom til å lese. Selv synes jeg i alle fall at den (relativt) lukkede gutteklubben militæret er, alltid er spennende å få innsyn i. Greit nok at det ikke er en direkte språklig milepæl, men det er en god fortelling om noe som kanskje det burde snakkes om noe oftere i samfunnet, nettopp Forsvarets fittekvote.

4 kommentarer Legg til din

  1. Sesselja sier:

    Er det bare jeg som synes at «fittekvoten» (pun intended) i boktitler er godt og vel oppbrukt nå? Glitterfitter, Frognerfitter, Bitterfitte, Vingelfitte, Fitter, og nå Fittekvote? Enough already!

  2. HildeSol sier:

    Hear, hear! Da «Fittstim» kom var det nytt og sjokkerende og oppsiktsvekkende, nå er det egentlig mest kjedelig. Dessuten blir det litt som ordet neger -bare de som bruker det om seg selv kan bruke det.

    Jeg ga forøvrig opp «Fittekvote» allerede da jeg leste baksideteksten: «Victoria skjønner fort at befalskolen er noe helt annet enn frisørsalongen hjemme.» Næh, virkelig? Og det hadde hun ikke tenkt over da hun søkte?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s