Baktanke

I mange år på skolen analyserer man side opp og side ned. Nå skal jeg snart i gang med litteraturvitenskap og analysere videre for harde livet. Hva får vi egentlig ut av det?

Det er utrolig fascinerende når man for eksempel ser på bokprogrammet og en journalist intervjuer en forfatter. Spørsmål som «hva betyr..?» og «er det et slags symbol for..?» Jeg kan faktisk ikke tro at alt en forfatter skriver er så gjennomtenkt og har en baktanke. Tenk hvor mye det krever!

Noen har kanskje bare en god historie de ønsker å fortelle folk. Andre skriver kanskje fordi de vil fortelle noe om dette «livet» – men det er ikke gitt at det har noe å si om han spiste speilegg stekt på begge sider i stedet for bare én. For det er vel ikke bare jeg som synes det til tider fokuseres i en smule overdreven grad på detaljer?

Dette får selvfølgelig ikke like mye oppmerksomhet i omtaler av bøker (heldigvis), men det er ikke få intervjuer man skal lese (eller se) med en forfatter før spørsmål som disse dukker opp. Jeg bare venter på at forfatteren skal sprette opp og få det ut en gang for alt – Det er ikke alt som har en dypere mening enn det som står skrevet! Vi trenger ikke alltid lese med lupe – det hender ting er akkurat slik de ser ut, faktisk.

2 kommentarer Legg til din

 1. Julie sier:

  Ja, det er nok riktig som du sier. Endel «lettere» litteratur er nok mest der for å fortelle historien den faktisk forteller.

  Men i analyse-sammenheng (feks litteratur-studier) er det jo ikke disse bøkene man analyserer. Det er de store verkene som har hatt betydning i litteraturhistorien som havner under lupen. Disse bøkene har jo ofte blitt store nettopp fordi de inneholder hauger av allegorier, sosiale kommentarer og skjulte meninger. Så jeg vil så absolutt si at det å analysere slike klassikere har en verdi. Jeg synes selv det er kjempespennende når det går opp meg hvor mye lag noen av klassikerne har.

  Jeg tror uansett at litteratur handler veldig mye om hva leseren finner – i minst like stor grad som det forfatteren tenkte seg da boka ble skrevet. Om jeg får for meg at en typisk chick-lit inneholder en revolusjonerende sosial kommentar, så gjør den nå engang det for meg, da. Om forfatteren faktisk mente det eller ei har jo lite å si akkurat da. Et lys har evt uansett gått opp for meg 😛 (Jeg har mine tvil på at jeg skal få livssynet mitt revolusjonert av chick-lit, bare så det er klart)

  Men det er som du sier. Alle bøker er ikke som Den Guddommelige Komedie, Hamlet og 1984. Noen er rett og slett ganske rett frem. Og det plager ikke meg. 🙂

 2. HildeSol sier:

  Bjarte Breiteig sa akkurat det du etterlyser da han var på forfatterbesøk på skolen tidligere i høst -det er ikke en dypere mening og symbolikk i alle detaljer i novellene hans. Han hadde truffet lesere -norsklærere -som hadde overtolket tekstene hans og funnet et budskap han aldri hadde tenkt på. Det var et befriende øyeblikk og bekreftet det jeg alltid har trodd…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s