Alle disse prisene!

Det er tydelig vi nærmer oss årets slutt og kan oppsummere og velge hvem som fortjener å bli husket også til neste år. Jeg har bitt meg merke i noe av det.

Det er ikke få litteraturpriser som deles ut nå i Desember. Strengt tatt synes jeg ikke det er så spennende, men vi kan vel forsøke å få en oversikt?

Riksmålsprisen ble tildelt Anna Bache-Wiig og Lisa Alsato for Don Fridtjof som faktisk er den eneste av bøkene jeg har lest (foreløpig). Hva jeg synes kan du lese her, og om du ikke gidder kan jeg godt si meg enig at boken er verdt en pris. Flott bok med gode illustrasjoner!  Og, når vi først nevner barnebøker (for en gangs skyld) kan jeg jo ta med ARKs barnebokpris som gikk til Ingunn Aamodt for boken Dukken.

En annen pris fra bokhandlerene var Bokhandlerprisen, som ble tildelt debutanten Jan-Erik Fjell for hans krimbok. Ganske overraskende, og enda mer imponerende, spør du meg! Brageprisen har jeg jo nevnt tidligere, men for å bare gjenta navnene var det Herbjørg Wassmo som stakk av med hedersprisen, Gaute Heivolls Før jeg brenner ned vant den skjønnlitterære delen. Sistnevnte er nå i hus – og dere får selvfølgelig hva jeg mener når den er lest og fortært.

Trodde du det var over her? Neida. Til uken skal nemlig p2 lytternes romanpris kåres – og kåringen, den kan du følge direkte på p2, selvfølgelig. Er du i tvil om hva dette handler om – trykk her.

Hva synes dere egentlig om priser? Jeg merker selv at jeg har litt anstrengt forhold til det, og kan vel ikke sies å ha lest spesielt mange prisbelønnede bøker. Er det anerkjennelse, eller kun et godt bidrag for å havne under ekstra mange juletrær i år?

Pst! Rett skal være rett, vinneren av p2 lytternes litteraturpris kåres visst ikke før 6. februar.

3 kommentarer Legg til din

 1. Elisabeth sier:

  Jeg synes litteraturpriser er positivt, selv om det noen ganger kan være vanskelig å vite hvor mye prestisje som ligger i den enkelte pris.

  Mange ganger kan de gi velfortjent oppmerksomhet til forfattere som ellers ikke vies så mye offentlig oppmerksomhet. For eksempel synes jeg det er veldig hyggelig at Gaute Heivoll nå får anerkjennelse. Jeg har lest alle bøkene han har skrevet før Før jeg brenner ned (som jeg håper ligger under juletreet), og må si han er en av mine store favoritter.

  Som leser er det alltid gøy å ha lest en forfatter før vedkommende blir «kjendis» av å ha fått en pris, men samtidig kan prisene være med å gi gode lesetips.

  Så oppsummert: Ja, veldig positiv til litteraturpriser og oppfatter dem ikke som et salgstriks.

  Forøvrig:
  Vinneren av P2-lytternes romanpris kåres faktisk ikke før 6. februar. Denne uken skal derimot fagjuryen kutte ned de nominerte til seks bøker. Deretter skal en ny jury, denne gang bestående av folk som ikke jobber med bøker til vanlig, kåre en vinner blant de seks i februar. Sånn bare for å kverulere 😉

  1. kasiopeiia sier:

   Det er godt noen holder styr på dette for meg! Takk for korrigeringen – og kommentar 🙂

 2. Ståle sier:

  Det er positivt med litteraturpriser. Mest fordi det gir oppmerksomhet til bøker og litteratur generelt. Men for min egen del er det heeeelt uvesentlig. Det er ikke der jeg finner de bøkene jeg vil lese. Men hvis andre kan finne sine leseperler slik, er jo det bare flott 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s