Frøken Smillas fornemmelse for snø

En annerledes bok om en annerledes kultur. Den krever god tid, men har – om du gir den muligheten – mye å by på.

Frøken Smillas fornemmelse for snø er skrevet av danske Peter Høeg i 1992. Året etter kom den ut her i Norge på Aschehoug. Den omtales som, og blitt priset for, en kriminalroman, men jeg får ikke akkurat krim-vibbene.

For å sakse rett fra forlagets egen oppsummering:

«»Den grønlandske gutten Esajas faller en vinterdag ned fra taket på leiegården der han bor og blir drept. Frøken Smilla Jaspersen, glasiolog og halvt grønlandsk, fatter mistanke om at noe er galt. Forsøket på å oppklare årsaken til Esajas’ dødsfall fører henne inn i et nettverk av ulovlige transaksjoner, medisinsk forskning på forsvarsløse mennesker og illegal ressursutnyttelse på Grønland. Bak det hele finner vi danske interesser.»

Det er en interessant bok, men jeg sliter med å komme inn i Høegs univers. Den har mange gullkorn – bare se på tittelen!, men den vesentlige helheten klarer jeg aldri helt å fange. Det har kanskje noe med at det er en bok som krever oppmerksomhet og dedikert lesing, og da å lese de 150 første sidene på sengekanten er nok ikke så lurt. Da mister man noe vesentlig, og jeg klarer aldri helt å ta det inn igjen.

Det er en annerledes bok. Ikke bare er Grønland et land «rett borti dammen», men allikevel ganske fjernt. Det er sjeldent vi hører noe derfra, og vi er nok veldig annerledes. Vår hovedperson, Frøken Smilla, er fra Grønland og er nok litt annerledes. Hun er skremmende opptatt av is – noe som fører til ganske vakre skrevne bilder. Men, som alltid, synes jeg det er vanskelig å plukke ut passende sitater til det jeg trekker frem her – så dere får ta en titt på selvstendige sitater jeg har lagt inn fra boken her.

Det er en bok jeg tror jeg kunne likt bedre enn jeg gjør. Det hele starter med et dødsfall og det er kanskje derfor den blir omtalt som en kriminalroman. Det synes jeg er å overdrive. Men, den er har både spenning, romantiske og politiske undertoner. En kompleks bok som må leses med omhu – så er det mye flott å hente, og mange vakre formuleringer.

Én kommentar Legg til din

  1. fjord sier:

    Jeg leste den da den først kom på norsk, tror jeg, og husker jeg var veldig begeistret. Den står fremdeles i hylla og jeg tenker ofte at jeg burde lese den igjen og se om jeg er like begeistret og om det i så fall er de samme tingene som begeistrer meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s