Boken jeg husker: Den røde jords folk

den

En av bøkene jeg leste (og hørte) igjen og igjen da jeg var liten var denne boken – Den røde jords folk. Nå skal dere få en liten smakebit!

Den røde jords folk, Haldey Irwin

Boken er skrevet av Hadley Irwin og versjonen jeg har er utgitt på Bokklubbens Barn fra 1994. Opprinnelig ble boken utgitt på engelsk i 1980 under tittelen We are Mesaquakie we are one. Da var alle de harde faktaene på  plass, og dere skal nå få en liten smak av min favoritt indianerfortelling om indianer jenta Skjulte Då.

«Jeg betraktet mormor Grå Måke mens hun tok imot gaven og nikket. «Vinteren har vært lang og hard.Men snart kommer mennene våre tilbake fra jakt, og da skal vi så åkrene våre igjen. Skjulte Då, hent maisen til meg. Vi skal dele maten vår med Lyse Fjær slik hun har delt med oss.»
Jeg visste at det var siste rest av maisen vår.
Lyse Fjær ble natta over og gikk fra oss i vintergryet. Jeg ventet på at Grå Måke skulle åpne bylten. Lenge satt hun og stirret inn i flammen. Så reiste hun seg, tok bylten og åpnet den. Det var brød! Hvitt brød med gyllen topp!
Langsomt rev hun brødet i stykker og kastet bitene på ilden. Nor så ikke på. Tante vendte ansiktet bort.
Jeg så brødstykkene krølle seg og bli til aske. En bitter røyk fylte wickiupen. Jeg trakk ullteppet over hodet og gråt av sult.
«Vi kan sulte, men ikke tigge,» sa mormor og satte seg ned foran ilden. Hun sa ikke noe mer resten av den dagen.»

Den røde jords folk, Hayden Irwin, s.44

Var det andre jeg som slukte historien om den stakkars indianerjenta igjen og igjen som barn?

2 kommentarer Legg til din

  1. monika sier:

    Var en av favorittene mine sammen med bøkerne om Emily av L.M Montgomery. Er det ikke en fantastisk skildring om første menstruasjon?

  2. samadhi sier:

    Åh, ja! 😀 Bare å se omslaget igjen vekker masse minner 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s