Det store veiskillet

Det store veiskillet – en interessant bok om tre ulike skjebner når krigen kommer til landet 9. april 1940, skrevet 9 år senere.

Et godt brukt eksemplar jeg har her ja!

Kåre Holt har skrevet denne boken, Den store veiskillet, som allerede fortalt, ble utgitt for første gang i 1949. Holt skrev tett på hendelsene som skjedde i Norge i løpet av andre verdenskrig – og boken er blitt stående for ettertiden.

I et forsøk på å oppsummere boken i korte trekk kan vi si den er delt opp i fire deler – først blir vi kjent med Chris, en stakkarslig og bitter unggutt som har vokst opp på siden av samfunnet. Når flyene kommer inn over landet 9. april 1940 står Chris ved et veiskille, og boken tar fatt på den første veien. Den første veien Chris tar, er «uslingens». Han forholder seg minst mulig til krigen og vil vel ikke forholde seg til den. Han fremstår ganske så ufyselig og selv blir jeg ganske lei av den usjarmerende typen.
Den andre veien Chris velger, er å følge Tyskerne. Han tørr ikke å stå i mot, og faller lett for å være «trygg» under tyskernes kappe.
Den tredje og siste veien Chris velger er å bli Motstandsmann. Han ser en kompis dø i kamp, og raskt etablerer Chris seg innen motstandskampen.

Det er fascinerende hvordan Holt har skrevet for at man raskt blir med i boken. Den første «personen» kan jeg ikke avstå, og jeg blir rett og slett sur og lei av ham. Andre mann derimot, er ikke like tafatt – men ikke særlig mer sjarmerende. Tredjevarianten er (kanskje ikke så overraskende) den mest sympatiske, men det er litt vanskelig å skjønne hvordan den usjarmerende og bitre unggutten vi møter i begynnelsen, klarer å bli nærmest en helt når vi nærmer oss slutten. Men, en krig kan gjøre litt av hvert med folk, har jeg hørt.

Boken bærer nok preg av å være skrevet få år etter krigen, også utenom det litt traurige språket. Det var nok det sikreste og mest korrekt å la motstandsmannen hovere til slutt – men det er definitvt en velfungerende oppbygging. Det er også en spennende idé bak boken synes jeg – å se hvor forskjellig folk man blir av å velge det ene eller det andre, eller ikke velge i det hele tatt.

Det overrasker meg litt at denne boken har gått litt i glemmeboken (ikke min fars glemmebok, vel og merke), men jeg vil si at dette er en bok det ikke hadde overrasket meg om man hadde møtt på i løpet av norskfaget på videregående. Det gir et (om enn kanskje noe endimensjonalt) godt bilde av krigen fra flere hold, og bryter noe med den ensidige og «opplagte» romanen.

2 kommentarer Legg til din

  1. Plekter sier:

    Interessant bok virker det som, men er den å få tak i?

    Var vel kanskje lett for at helten var motstandsmann, siden boken ble utgitt så kort tid etter krigen…

    1. kasiopeiia sier:

      Ser ut til at den er ute av produksjon – men på biblioteket er den helt sikkert å få tak i! Ellers har man også en bok å kikke etter når loppemarkedsesongen kommer i gang igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s