Novelleuke: Stockholm

Dette er en av novellene som gir meg håp om at til tross for analyse og overdrevet lesing av historier vil de ikke nødvendigvis bli ødelagte.

Det er 10 år siden Bjarte Breiteigs novellesamling Surrogater ble utgitt. Bildet av den vakre boken ser dere her, og inni denne tynne boken finner vi en novelle jeg aldri går lei; Stockholm.

Selv har jeg boken stående i hyllen (dog i en styggere utgave), men jeg skal innrømme at foreløpig har jeg ikke lest andre noveller av Breiteig. Det står på nettsiden hans at «denne novellesamlingen er Bjarte Breiteigs oppfølger til den kritikerroste debuten Fantomsmerter». Den har jeg ikke lest i det hele tatt. Jeg kan dermed ikke uttale meg om Breiteigs forfatterevner når det kommer til annet enn denne ene novellen – men her leverer han definitivt alt jeg trenger!

«Jeg reiser meg og stiller meg ved vinduet. Jeg prøver å se for meg Betty. Hun forandrer seg ustanselig, slik en person man leser om i ei bok forandrer seg fra side til side. Iblant er hun blond og spøkefull, og har lyseblått, muntert blikk. Så blir hun mørkhåret og stille, og øynene nesten svarte.»

Det er en ensom mann som er fortelleren i Breiteigs novelle. Han er blitt forlatt av kjæresten og orker ikke å håndtere virkeligheten så han rømmer inn i nettets drømmeaktige virkelighet. Der kan han være akkurat hvem han vil og møte hvem som helst. Han blir en svensk kinoarbeider og møter Betty. Den skjønne skapningen som gir han håp i det julen legger seg over byen.

Fortellingen er skjør, språket rent og enkelt – uten verken det ene eller det andre. Breiteig treffer en sår nerve, men leker også i sin novelle. Det er ikke for ingenting Breiteig er en av Norges fremste novelleforfattere i vår tid.

Pst! Husk at på søndag skal vinneren av seksordsnovellekonkurransen kåres – det er enda ikke for sent å delta.

Én kommentar Legg til din

  1. Lena sier:

    Fin omtale. Breiteig behersker novellekunsten, uten tvil;)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s