Novelleuke: Gjestene

Merethe Lindstrøm. En kjent norsk forfatter som har skrevet både noveller og romaner. Jeg har lest hennes novellesamling Gjestene.

Gjestene handler om møter mennesker, og hvordan vi alle blir gjester i andres liv, om man kan si det slik. Boken inneholder syv noveller og ble utgitt på Aschehoug i 2007. Novellesamlingen har fått mye skryt og ble nominert til både Kritikerprisen og Nordisk Råds Litteraturpris samme år. Dette må jo være bra!

Heldigvis er det det. Samlingen åpner sterkt med novellen Kysset. Det handler om et kjærestepar som har mistet katten sin. Hun skal skaffe en ny, og drar hjem til en dame som har mange katter. Kvinnen drar kjensel på kattedamen, og minnes nå hvordan hun, mange år tidligere, har vært på fest i denne leiligheten – og kysset broren til kattedamen.

«Den første gutten jeg kysset ordentlig, sa jeg, han bodde i den leiligheten.
Han så opp fra maten igjen, smilet hans var litt forvirret, han tørket seg rundt munnen med servietten og spurte hvor gammel jeg var da.
Seksten, jeg hadde akkurat begynt på videregående. Han sa jeg husket godt. Hvorfor det, sa jeg. Du husker også sånne ting.»

Det er et sterkt møte mellom to kvinner hvis veier har krysset hverandre tidligere. Lindstrøms språk er gjennomgående enkelt, men allikevel vakkert. Hun makter å få de hverdagslige tingene alle gjør, til å få en like vesentlig plass som andre, større ting.

Novellen Det må ha vært ensomt der handler om Simon og Embla, to fremmede som sitter ved siden av hverandre på et fly på vei hjem. Lindstrøm skriver om hvordan det er å møte noen – være en del av en annens liv for noen timer – og glemme at det bare er kortvarig og aldri kommer til å bli noe mer enn de timene man sitter i et nattsvart fly på vei hjem til det kjente.

Novellesamlingen Gjestene er meget god, med en godt og møysommelig språk. Lindstrøm klarer å hente frem spennende sider i hverdags situasjoner og vanlige mennesker, som gjør at det treffer en i magen samtidig som det vekker gjenkjennelse. Har vi ikke alle hatt gjester i våre liv, eller vært gjester i andres?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s