Tikken Manus – sabotørenes hemmelige medspiller

Tikken Manus var mer enn Max Manus’ kone. Hun var en hjørnesten i motstandskampen under krigen som ble drevet fra Sverige og har mye å fortelle i sin biografi.

Da Tikken Manus var blitt over 90 år, synes hun det var på tide at en biografi ble skrevet om henne. Denne æren fikk Kaja Frøysa, og boken kom ut i fjor. Boken Tikken Manus – sabotørenes hemmelige medspiller er utgitt av NRK og har fått støtte fra Fritt Ord. Boken kom ut i 2009, 13 år etter Max Manus døde.

For de som ikke kjenner til historien, var Tikken Manus (født Lindebrække) en fin Bergensjente. Hennes foreldre var ordentlige folk og sørget for at hun fikk god skolegang og at hun fikk reist til flere land og lært seg både engelsk og tysk, noe som godt med noen år senere. Nå skal ikke jeg gjengi hele hennes liv, men hun endte i alle fall opp med å jobbe for den britiske legasjonen i Stockholm der hun raporterte fra de norske sabotørene videre til england, og tok seg av de unge guttene som risikerte livet for Norge under krigen.
Det var også i sitt arbeid hun møtte sin fremtidige mann, Max Manus, og de bosatte seg i Asker da krigen endelig var over.

Tikken har mye å fortelle – og det er for mye til å oppsummere her. Men, jeg synes virkelig Tikken har en fortelling verdt å bli fortalt, og synes Frøysa har gjort en god jobb med å formidle denne. Tikken sier selv at hun «levde i skyggen av Max», og ventet derfor i mange år etter hans død med å fortelle sin historie.

Filmen om Max Manus gjorde disse motstandsfolkene til allmannseie i  2008 – som gjorde både Max og Tikken Manus til kjente (og kjære) navn. Selv leste jeg, kort tid etter filmen, Max Manus egne bøker (skrevet kort tid etter krigen) med stor iver. Det er han som har fått det meste av oppmerksomhete, men jeg er glad for å høre fra motstandsarbeidet også fra en annen kant. Frøysa skriver følgende om Tikken:

«Gjennom hele livet har Tikken utfordret mange av sin tids og generasjons normer. Hun er en feminist i kraft av sine handlinger, men uten å stå på barrikadene. Hun har neiet for Dronning Maud, hun har danset med Prins George av England og hatt Kong Olav til bords uten at det har endret hennes selvbilde. Tikken har levd livet etter sin egen lyst. Med sitt sjarmerende og vinnenede vesen skapte hun seg en plass midt mellom mange sterke menn. Der han hun også oppnådd betydelig respekt og posisjon uten å heve røsten.»

Vi blir altså kjent med en sterk kvinneskikkelse i møtet med Tikken Manus, og de som hevder hun er ute etter å sverte sin manns minne, må jeg bare le av. Ja, hun forteller om hvordan det ikke var lett å være Max med mye alkohol og piller, men er det å sverte? Jeg synes heller det er å våge å fortelle alle sider av en sak – og ikke undergrave sannheten. Hun hevder jo gjennom hele boken sin kjærlighet til Max. En flott bok om en flott kvinne, som dessverre gikk bort i høst.

Én kommentar Legg til din

  1. Nora, akkurat nå sitter jeg i Tikken og Max Manus hus på Lanzarote. Som nå eies av Max Manus jr. en god venn av min venninne! Hvilket sammentreff. Ja, det er folk som har opplevd mer enn vi noensinne kommer til å oppleve, i hvertfall jeg! Klem fra Kari

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s