Alt til sin tid

Forrige uke startet jeg på den mye omtalte Før jeg brenner ned. Intet galt med boken, men allikevel måtte jeg la den ligge og gi den noen måneder før jeg prøver meg igjen.

Om man liker en bok, kan ha mye med tidspunktet den leses på. Leser man en bok om forelskelse når man nettopp har forelsket seg i den kjekkeste gutten i klassen(hvem ellers?), er nok boken ekstra fin og man blir nesten ytterligere forelsket. Har man akkurat mistet noen er nok bøker om død – om mulig – enda mer grusom å lese enn ellers. Alle bøker må leses til rett tid, det er bare ikke så lett å vite når det er.

Så, hva var problemet med Heivolls bok? Jeg har ikke opplevd noen brann i det siste (heldigvis), og det var egentlig ikke noe sånt problem heller. Det har rett og slett vært for mye om boken til at jeg klarte å ikke ha det i bakhodet når jeg leste. Jeg tviler ikke på at det er en god bok jeg kommer til å lese, men når jeg hører stemmen til anmelderne fra NRK snakke i bakhodet mitt ned til ett lite ord som de ville pirke på, får jeg litt noia.

Jeg vil lese boken selvstendig og uforstyrret. Jeg vil oppleve den på min måte – uten å ha messende stemmer som forteller meg at den ene formuleringen ikke var helt som den burde. Så, enn så lenge får mamma låne boken (hun hører jo ikke like mye på bokomtaler som meg), så finner jeg meg en annen eller tre så lenge!

Og ja, nettopp problemer som dette er noe av det jeg er litt redd for med å studere litteraturvitenskap. At man skal bli for preget av det man allerede hørt, eller konstant på jakt etter et eller annet. For min del blir det nok ikke Knausgårdstudier f.eks. (som ofte nevnes i samme åndedrag som Heivoll i disse tider) fordi jeg orker ikke å ha foreleserens messende stemme i bakhodet om hva som er ditt og hva som er datt når jeg skal lese!

Takke meg til noe annet og uoppdaget enn så lenge, så får jeg og Heivoll komme sammen senere når han er glemt for en stund.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s