What’s lost in translation?

Å oversette er mer enn å finne ordet som tilsvarer på språket det oversettes til. Det kan være undertoner, ordspill og andre ting vi går glipp av, men hvordan kan vi vite hva?

Jeg kunne nok lest mer på orginalspråket enn hva jeg gjør.  Jeg kan jo fint lese engelsk, dansk og svensk, men det er ikke så ofte jeg gidder. Særlig på engelsk forsøker jeg å lese litt en gang i blant, ikke fordi det er originalen, men heller for å holde engelsken noen lunde ved like. Nå er det jo faktisk sånn at jeg som leser veldig mye norsk litteratur også leser mye i original versjon – men allikevel, å være bevisst at vi ganske så sikkert går glipp av noe når vi leser oversatt litteratur kan i alle fall ikke skade noen.

Hva man går glipp av er ikke lett å si. Jeg kan verken fransk eller japansk og leser både Anna Gavalda og Haruki Murakami. Må jeg bare krysse fingrene for at oversetteren har vært god nok til å få med alle lag, eller er det noe som faktisk ikke kan oversettes?

På en forelesning om Kong Oidipus pekte foreleseren på de mange betydningene som ligger bak hans navn. Ikke bare betydningen av navnet, men han trakk også frem at gjennom hele teksten blir det gjort ordspill angående dette navnet. At dette selvfølgelig har forsvunnet både i modernisering og oversetting er kanskje ikke så overraskende, men allikevel er det jo noe som faktisk da forsvinner.

Jeg vet ikke helt hvor jeg vil med dette, for jeg har (dessverre?) ingen ambisjoner om å lære meg fransk, gresk eller japansk for å lese bøker på original språket. Jeg vil heller bare nevne det for å bevisstgjøre.

Pst! Synes du det er spennende med oversettelser og alt som har med slikt å gjøre? Da bør du ta en titt på denne bloggen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s