Våtmarksområder

Klarer man å ikke klappe igjen boka og slenge den under sengen i løpet av de første 10 sidene er det definitivt håp for denne (skremmende) inrime boken.

Våtmarksområder er skrevet av den engelske forfatteren Charlotte Roche som størsteparten av sitt liv har bodd i Tyskland. Det var også der hun debuterte med denne boken for tre år siden. I 2009 kom boken ut her til lands ved Cappelen Damm.

I boken møter vi Helen som har havnet på sykehuset etter en mislykket intimbarbering. Hun er skrekkelig opptatt av sine egne åpninger og væsker, og man får skremmende raskt detaljerte utgreiinger om både det ene og det andre.

Til tross for at dette kan virke litt vel provoserende og grisete til tider, har faktisk Roche noe mer å fortelle. Jeg vet flere har gitt opp boken og ikke orket å lese mer enn de 10 første sidene. For, dette er definitivt ingen bok for sarte sjeler.

Heldigvis ligger det noe mer bak de inngående beskrivelsene av Helens rumpehull, illeluktende, hjemmelagde tamponger og ja, trenger jeg nevne mer? Helen er en skjør jente som iherdig forsøker å få familien samlet, og øyner en mulighet når hun har havnet på sykehuset. Da må jo familien komme på besøk. Dessverre er Helen en ensom ungjente som kompenserer iherdig  for det med å være unormalt åpen både i kjeften og i andre åpninger. Man får, i tillegg til lett kvalme i begynnelsen, medfølelse for den stakkarslige og desperate jenta. Heldigvis har hun en og annen festlighet som lysner opp den til tider makabre situasjonen:

«De har spent opp et lysegrønt klede mellom hodet og rumpa mi. Er vel for at rumpa mi ikke skal se det skrekkslagne ansiktet mitt.»

Som allerede påpekt er ikke dette en bok for sarte sjeler, og det er nok en del denne boken rett og slett ikke passer for. Men, til tross for kvalmende detaljerte beskrivelser av litt for mye, er det definitivt deler man kan kjenne seg igjen rundt det såkalt «hygiene-hysteriet» og den stakkarslige Helen får man faktisk litt medfølelse for etter hvert, når man skjønner hennes voldsomme oppførsel har grunn i noe sårt. Det er en grunn til at denne (angivelig) har solgt 1 million eksemplarer i hjemlandet, faktisk!

2 kommentarer Legg til din

  1. Lena sier:

    Jeg får ikke engang lov til å fortelle folk om boken. De stopper meg etter få setninger. Jeg leste ikke mer enn ca 30 sider, men min kollega har fortalt meg det meste av handlingen, så det føles nesten som om jeg har lest den. Når det gjelder boken er jeg helt enig angående hygienehysteriet, men usj, orket bare ikke å lese mer. Kudos til deg;)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s