Mrs Dalloway

Noen bøker krever oppmerksomhet når en leser de. Dessverre klarte aldri Virginia Woolf å fange min i løpet av de 200 sidene om Mrs Dalloway.

Mrs Dalloway er en av Virginia Woolfs mest kjente romaner. Den utkom i England i 1925 og tar for seg sin samtid. Her i Norge ble den for første gang utgitt på Gyldendal i 1980. Boken har havnet på en rekke lister av typen «verdens beste bøker» og er særdeles anerkjent.

I Mrs Dalloway møter vi nettopp Mrs Dalloway. Hun er en fin frue som får dagene til å gå ved å arrangere selskaper. Det er nettopp det hun gjør denne dagen man møter henne i denne boken, mens man får hint fra hennes bekjente i for- og samtid.

Jeg synes dette er en bok som mangler handling og gir meg lite. Det er nok mer å hente om man leser den flere ganger og med mer oppmerksomhet enn jeg maktet, men allikevel kan jeg ikke si meg overbegeistret. Jeg skal ikke si dette er en dårlig bok, for etter noen forelesninger og for de som klarer å engasjere seg litt mer er det nok mer å hente enn jeg har klart så langt, men som et førsteinntrykk er det bare å innse at dette ikke er boken for meg.

Woolf har skrevet denne boken i en såkalt «stream of consciousness» stil, og det hele er så å si tettskrevet fra første til siste side. Det er kanskje det mest spennende med denne boken, bortsett fra en og annen koselig bemerkning om Londons gater på begynnelsen av det forrige århundre, men det krever oppmerksomhet, men Woolf klarer nok ikke helt å fange min. Jeg synes personlig ikke det er særlig spennende å lese om flotte fruer fra mellomkrigstidens London som bruker all sin tid på å arrangere selskap. Handlingen utspiller seg, jeg allerede har påpekt, kun over en dag – og til tross for noe mimring til yngre dager – er det ikke akkurat en spennende dag. Men, hva vet vel jeg, Mrs Dalloway hadde kanskje ikke så mye spennende å ta seg til?

Pst! Det fineste med boken er coveret, spør du meg. Varianten jeg har lest er nemlig fra Gyldendals klassikere som, jeg synes, har en fantastisk estetisk utforming.

2 kommentarer Legg til din

  1. Elida sier:

    Eg leste nettopp ein anna glitrande omtale av denne boka, og kjem på at boka står i bokhylla mi, saman med to andre bøker av Virginia Woolf. Alle 3 står på leselista, men med min lesefart om dagen kan det ta si tid før dei blir lest;)

  2. Kathleen sier:

    Denne begynte jeg på, men måtte gi opp pga. stream of consciousnessen. Jeg ble bare stressa. Antar at jeg må gi den en ny sjanse etterhvert.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s