De gales hus

Et innblikk i menneskers galskap får vi i Karin Fossums De gales hus. Vi blir kjent med et knippe  mennesker som lider av ymse, psykiske lidelser som definitivt finner plass i lesernes hjerter.

Karin  Fossums bok De gales hus ble utgitt i 1999 på Csppelen Damm. I 2008 ble boken filmatisert og det var grunnen til at jeg plukket med meg boken på et loppemarked sist høst.

Året er 1978 og Hanja har kastet seg gjennom et butikkvindu. Med 160 sting i kroppen våkner hun på Varden. På det psykiatriske sykehuset blir Hanja kjent med både innlagte og ansatte.

Man får et livlig og nærmest sjarmerende innblikk i psykiatrien Fossums roman. Hun beskriver karakterer man ikke kan annet enn å smile medfølende av.  Hun bryter definitivt ned en barriere av fremmedgjøring av psykisk syke, men kan det være for useriøst?

Dette skal ikke være enn innføring i psykiatri, og jeg liker boken godt. Jeg humrer med flere ganger, til tross for at det er selvmord og mye fordervelse blant karakterene. Det er antakeligvis disse utrolig sjarmerende (vel, noen av de er rimelig avskrekkende óg) filmskaperne falt for.

Men, det som også er med på å gjøre dette til en god bok er Hanjas observasjoner og kommentarer om ansatte og såkalte «friske» folk. Det får en til å innse at det er kanskje ikke bare bare å være menneske, og det er ikke bare de som har en diagnose som kan synes livet er litt trått til tider.

Alt i alt en sjarmerende bok med skarpe karakteristikker av mennesker og et innblikk i psykiatri. Morsom og lettfordøyelig, men allikevel med noe å slå i bordet med!

Pst! Filmen er også ganske så sjarmerende mener jeg å huske, så den skal jeg jammen meg se igjen og irritere meg over alle de teite forandringene de alltid gjør…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s