Vi som aldri sa hore

En debut fra nabolandet om unge menn, frustrasjon, ensomhet og en god dose mislykkethet. En god debut, om noen er i tvil.

Ronnie Sandahl debuterte i hjemlandet med Vi som aldri sa hore i 2007. Den fikk mye skryt og har nå, fire år senere utkommet her i Norge på Samlaget.

I boken møter vi en guttegjeng på tre gutter fra den svenske småbyen Falköping. Til tross for at Hannes, en av gutta, har tilbragt et halvår i storbyen Stockholm ser det ikke ut til at noe har forandret seg siden sist.
Vi blir kjent med guttene iløpet av en fredagskveld. Det drikkes, sytes og mimres. Kristian er overvektig og deprimert mens Frippe er den tøffe som forsøker å skjule alt han har i seg.

Det veksles hyppig og vellykket mellom fredagskveldens vorspiel og tidligere hendinger. Vi blir kjent med guttene, særlig i deres møter med Hannes tidligere kjæreste Wilma. Hun blir knutepunktet i hovedhistorien, og som det alltid blir når det er flere gutter og ei jente – det blir drama.

«- Vil du verkelig at eg skal gå?
Wilma var så hjerteskjerande vakker da ho taust bad han dra til helvete.»

Det er en sår men allikevel fin fortelling Sandahl har skrevet, og jeg liker godt den er oversatt til nynorsk. Kanskje denne kan være med på at i alle fall noen flere leser litt nynorsk. Som en av de svenske anmelderne som er sitert på bokens omslagsark skriver «Sandahl er ein driven stilist. Han skriv enkelt og finstemt, med korte setningar som fangar dei avgjerandre augeblikka.» Dette må jeg si meg enig i, og dette har blitt godt i vare tatt i oversettelsen (som forøvrig er gjort av Ingelin Røssland).

Alt i alt er dette et sterkt portrett av unge gutter som forsøker seg på livet men mislykkes i både det første, andre og tredje forsøket.

«- Gi meg ein sjanse til, eg lovar at eg skal behandla deg som ei hore.»

Sandahl har fanget både det tøffe og tapre samtidig som det såre og vonde hos alle guttene. Flott debut – og jeg gleder meg til mer!

Pst! Boken har jeg fått fra Samlaget, men det har ingen innvirkning på mine uttalelser om boken. Dette er en bok verdt å klappe for!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s