Totem

den

Siste krim fra Hamars forfatterkonge Knut Faldbakken heter Totem og byr på forviklinger med lekre damer og krimbander i mjøsbyen.

Knut Faldbakken debuterte i 1967 og i 2002 som krimforfatter. Siden den gang har vi blitt kjent med politioverbetjent Jonfinn Valmann i Hamarpolitiet gjennom syv bøker. Siste bok er Totem og kom ut høsten 2009.

I hamars fargehandel blir en mann funnet drept, tilsynelatende uten grunn. Morderen forsvinner fra åstedet ubemerket og forsøket på å oppklare mordet setter i gang en større opprulling som innvolverer både utenlandske bander og smugling.

Faldbakken har klart to ting i denne krimen – å skape et sammenfiltrert og spennende problem som får hjernen til å vrenge seg i et forsøk på å skjønne sammenhengen «sammen med» Valmann. Det andre han makter er å balansere mellom ulike vinkler å fortelle historien på. For selv om Valmann er «vår mann» får vi innblikk både her og der, men klarer aldri å fange «the big picture».

Krim er for meg underholdning og skal i hovedsak være gripende spennende og ha en driv som får sidene nesten til å bla seg selv. Dette mestrer definitivt Faldbakken. Språket ligger diskré og ubemerkelig under og det er definitivt handlingen som står i høysetet her, som i krimbøker flest. Det er ikke noe dårlig språk, for all del (de som har lest bøker av Faldbakken som er skrevet før 2002 vet godt han behersker slikt), men det trer inn i den nøytrale stillingen som kun et håndverk for å få fortalt historien.

Det jeg vil påpeke som jeg synes er litt irriterende med denne boken er tittelen. Totem. Jeg får ikke følelsen av det Faldbakken selv har påstått ligger i tittelen (jeg var nemlig så heldig å få intervjue ham den høsten denne kom ut!). Kvinnen i historien skal stå som en slags totem for handlingen, men jeg må innrømme at koblingen nok ikke hadde slått meg om jeg ikke var blitt fortalt slik.

Men, når det er det eneste jeg har å sette fingeren på, vil jeg vel si Faldbakken har kommet opp med nok en drivende god krimbok. Faldbakken setter fortsatt et typisk Faldbakkenpreg på det hele (om noe slikt finnes?) og jeg har blitt underholdt godt, som jeg vil at en krimbok skal gjøre!

Én kommentar Legg til din

 1. Hauge sier:

  I all vennskaplighet snike meg inn med ei helsing i høve Verdas Poesidag i dag!
  Kanskje høyre eit ultrakort dikt – eller til og med stemme på eit, om du vil:
  http://www.litteraturnett.no (ein sms – og du kan vinne billetter og bøker).
  beste helsing
  øystein hauge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s